Annons

”Jätteviktigt att det aldrig kändes som porr”

"Världsklass", "ohämmad" och "naken" – så beskrivs den nya säsongen av "Threesome", som hyllas inte minst för sina autentiska sexscener.
– Jag ville skildra sex och sexualitet på sätt man inte har sett tidigare, säger regissören Lisa Linnertorp.
Film • Publicerad 10 juli 2024 • Uppdaterad 10 juli 2024
Lisa Linnertorp har regisserat och skrivit manus till "Threesome".
Lisa Linnertorp har regisserat och skrivit manus till "Threesome".Foto: Caisa Rasmussen/TT

I den nya säsongen på SVT Play kretsar handlingen kring den manliga rollfiguren David.

– Det var en omställning att byta kropp och perspektiv, men jättespännande. Det var också fint att få skildra och hitta in i manlig vänskap, säger Linnertorp.

Annons

"Threesome" har hyllats av kritikerna för att vara verklighetstrogen och för att låta tittarna komma personerna och berättelsen nära. Särskilt sexskildringarna har fått stor uppmärksamhet.

– Jag är så stolt över de scenerna, men de var en nöt för mig att knäcka. Jag ville ha samma närhet där som i berättelsen i övrigt.

För att lyckas med det krävdes ett omfattande arbete som innebar allt från att beskriva scenerna i minsta detalj i manus, till att använda intimitetskoordinatorer och ha "intimrepetitioner" där scenerna repeterades steg för steg i långsamt tempo.

Linnertorp hittade inte särskilt många referenser i populärkulturen att använda som inspiration, berättar hon.

– Ofta kan man vara supernära i en historia, men när sexscenerna kommer finns plötsligt en distans. Det är i halvskugga eller silhuett, eller så har man kläder på sig. Det blir liksom inte bra.

Filmen "Blå är den varmaste färgen", vars långa och explicita sexscener väckte kontrovers 2013, var ett tydligt exempel på hur hon inte ville skildra sexet i serien.

– Den kommer också väldigt nära, men där kände jag att det är något som skaver. Man känner den manliga blicken jättemycket, säger hon och fortsätter:

– Det var också jätteviktigt för mig att det aldrig kändes som porr, även fast det är så grafiskt och nära.

Matilda Källström och Simon Lööf spelar huvudrollerna som Siri och David i "Threesome". Pressbild.
Matilda Källström och Simon Lööf spelar huvudrollerna som Siri och David i "Threesome". Pressbild.Foto: Viaplay

Sex och nakenhet på film och tv har länge debatterats, inte minst efter metoo, men Linnertorp tror att fler verklighetstrogna skildringar av sex och intimitet behövs.

– Jag ser inga problem med det om man gör det på sätt som är befogade och schyssta. Det var jätteviktigt för mig att berätta om kvinnlig sexualitet, lust och kåthet, och att göra det med min blick, säger hon och menar att det finns "en puritansk skenhelighet" i debatten.

Annons

– Vi har inga problem med att skildra våld och sexuellt våld oerhört grafiskt, men sex som sker under samtycke är jätteobekvämt. Det är helt orimligt för mig, därför kände jag att jag måste göra det, säger hon.

"Jag har själv testat de här scenerna för att känna att de funkar, så att jag inte tvingar på en konstig position på en skådespelare", säger Lisa Linnertorp.
"Jag har själv testat de här scenerna för att känna att de funkar, så att jag inte tvingar på en konstig position på en skådespelare", säger Lisa Linnertorp.Foto: Caisa Rasmussen/TT
Fakta

Det här är "Threesome"

"Threesome" handlar om Siri och David som varit ett par i sju år, men hamnar i en kris efter en trekant med franska studenten Camille. Den första säsongen kretsar kring Siri, och i andra säsongen följer tittarna David.

Första säsongen av dramaserien kom ut på Viaplay hösten 2021. Den fick snabbt stor uppmärksamhet och hyllades för att vara verklighetstrogen, i allt från dialog till sexskildringar. I höstas inledde SVT diskussioner med den krisande strömningstjänsten om att ta över serien. Den 26 juni kom första säsongen ut på SVT Play, och den 3 juli hade säsong två premiär.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons