Annons

Jan Guillou rider vidare på sina käpphästar

Full av självförtroende skriver Jan Guillou ännu en deckare med sig själv som berättare. Ofta skarpt och underhållande, men lite långrandigt, tycker recensenten Bella Stenberg.
Bokrecension • Publicerad 15 april 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Deckare

Eventuellt uppsåt – att döda ordens gangsters

Författare: Jan Guillou

Förlag: Piratförlaget

”Eventuellt uppsåt – att döda ordens gangsters” är andra delen i Jan Guillous serie om de välbekanta pensionärerna Erik Ponti och Carl Hamilton.
”Eventuellt uppsåt – att döda ordens gangsters” är andra delen i Jan Guillous serie om de välbekanta pensionärerna Erik Ponti och Carl Hamilton.Foto: Anna-Lena Ahlström

Jan Guillou gör det inte lätt för läsaren att skilja på honom och hans alter ego Erik Ponti. Som skriver kolumner om samma ämnen, bryter samma lårbenshals och umgås med samma kulturpersoner.

I bok två om Ponti och Carl Hamilton rider Guillou käckt vidare på sina käpphästar. Bakgrundens spänningsintrig handlar om telefonbedrägerier mot äldre och i förlängningen gängkriminalitet och övervakningsteknik. Och mord, eftersom Hamilton är iblandad. Aktualiteter att ta spjärn emot ges i form av tidsperioden från anfallet på Ukraina till det svenska valet.

”Långrandig blir han ibland, och att han är både gammal och gubbe, det märks också på olika vis.”
Annons

Mest är det en slags dagboksroman där Ponti funderar kring journalistik, näthat, åldrande, moral, rasism och feminism, sörjer skjutna djur, plockar blommor till hustrun. Långrandig blir han ibland, och att han är både gammal och gubbe, det märks också på olika vis. Men överlag är det underhållande.

Jan Guillou - ”Eventuellt uppsåt”
Jan Guillou - ”Eventuellt uppsåt”
Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons