Annons

Jägare och jagad i mordhistoria från Höga kusten

När ett mord inträffar på Höga Kusten hamnar huvudpersonerna på varsin sida – hon är polis och han är misstänkt. Bella Stenberg trivs i miljön men tycker att anrättningen blir lite för lättuggad.
Publicerad 19 juli 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Debuterande Lina Areklews ”Ur askan” är första delen i en trilogi.
Debuterande Lina Areklews ”Ur askan” är första delen i en trilogi.Foto: STEFAN TELL

Ur askan

Debut

Författare: Lina Areklew

Förlag: Strawberry

Genre: Spänning

Ulvön i Örnsköldsviks skärgård, ”Höga Kustens pärla” verkar vara ett fint ställe att drömma sig bort till för den som planerar en Sverigesommar. Platsen ligger nära hjärtat hos debuterande Lina Areklew, som lyfter fram miljön och maten, inklusive surströmmingen.

Fast det är förstås inte lika trevligt när lik efter lik upptäcks vid strandkanten eller i vattnet.

Annons

Allt börjar 28 september 1994, natten då Estonia sjönk. Ett av Sveriges stora trauman är också huvudpersonen Fredrik Frödings. Trettonåringen överlevde, som den ende i sin familj. Hans bror försvann i vattnet precis innan räddningen kom, och Fredrik kan inte acceptera att han är borta. Istället för att bli polis blev det bara en tjänst vid passenheten. Han överlever med hjälp av piller, lider av ångest och posttraumatisk stress som blir värre när media drar upp katastrofen igen, och snart är det 25-årsdag.

”Kanske är det något mystiskt, kanske är det inbillning, men när Fredrik ser sin bror utanför ett hotell i Stockholm följer han efter hotellägaren. Hela vägen till Ulvön.”

Sofia Hjortén hade å sin sida inte tänkt bli polis, men blev en duktig sådan. Efter några år i Stockholm är hon tillbaka i Örnsköldsvik. Drabbad av den mindre stadens misstänksamhet mot en återvändare. Även hon har fått sin beskärda del av förluster, och efter att pappan nyligen gått bort bor hon ensam i ett stort hus på Ulvön.

Kanske är det något mystiskt, kanske är det inbillning, men när Fredrik ser sin bror utanför ett hotell i Stockholm följer han efter hotellägaren. Hela vägen till Ulvön.

Där springer han på Sofia – och det visar sig att de har ett förflutet ihop, en passionerad men oavslutad kärleksaffär. När hotellägaren mördas blir hon utredare och han misstänkt. Det blir inte mindre trassligt när han börjar en egen parallellutredning.

Morden blir snart fler, och Areklew korsklipper inte bara mellan huvudpersonerna, utan också ett läger för vanartiga – eller snarare oönskade – ungdomar 1979 och hämndgiriga tankar i fanatiskt religiös språkdräkt och kursiv skurkstil.

”Bland klichéerna lyckas Areklew skildra ensamhet och förlust, och hur det fortsätter att påverka. Ändå blir det för lättuggat.”

Det finns saker att fundera över. Som hur mycket tabletter en person kan stoppa i sig och fortsätta fungera. Hur Fredrik fortfarande kan ses som ”skrämmande attraktiv” efter att inte ha sovit på flera nätter. Det finns också några stereotyper för mycket i persongalleriet, ledtrådar och villospår som blir för lätta att lista ut och en alltför talande titel.

Bland klichéerna lyckas Areklew skildra ensamhet och förlust, och hur det fortsätter att påverka. Ändå blir det för lättuggat.

Att leda läsaren på villovägar ingår i premissen, men det haussade spåret med den försvunna brodern försvinner väl snabbt. Kanske var synen en hägring, kanske kommer han tillbaka – ”Ur aska” inleder en ny serie.

Bella StenbergSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons