Inte lika vass som starten – men sista säsongen av ”Peaky Blinders” är skarp

Den härjade och kedjerökande gangsterbossen Thomas Shelby återvänder, gränslösare än någonsin, när ”Peaky Blinders” sätter punkt med en spektakulär sjätte säsong.
Tv-serierecension • Publicerad 17 juni 2022
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Med närvaro och utstrålning gör Cillian Murphy den sårbare och hänsynslöse Thomas Shelby till en skurk, som det är svårt att inte fascineras av.
Med närvaro och utstrålning gör Cillian Murphy den sårbare och hänsynslöse Thomas Shelby till en skurk, som det är svårt att inte fascineras av.Foto: Robert Viglasky/Netflix
Drama

Peaky Blinders, säsong 6

Premiär: Senaste säsongen går att streama nu på Netflix.

Skapare: Steven Knight

I rollerna: Cillian Murphy, Natasha O'Keeffe, Paul Anderson och Sophie Rundle, med flera.

Omdömet baserat på samtliga säsonger.

Nio år har gått sedan Thomas Shelby i öppningsscenen av den första säsongen av ”Peaky Blinders” rider på en svart hingst genom leriga gränder i ett slummigt Birmingham, ackompanjerad av Nick Caves rått malande ”Red Right Hand”.

Den häftiga scenografin, det läckra fotot, den råa och anakronistiska musiken och skådespelaren Cillian Murphys blåa blick och härliga dialekt fångade mig direkt.

Titeln ”Peaky Blinders” anspelar på ett gatugäng som styrde och ställde i Birminghams undre värld från slutet av 1800-talet och några decennier framåt. Serieskaparen Steven Knight har lånat namnet och givit det till den fiktiva familjen Shelby och deras gäng.

Peaky blinders styrs av Thomas, som just kommit hem från fronten i Frankrike. Första världskriget är över. Nya tider, familjens ekonomi ska säkras, det är dags att expandera.

Natasha O'Keeffe som Thomas hustru Lizzie.
Natasha O'Keeffe som Thomas hustru Lizzie.Foto: Matt Squire/Netflix

Genom serien följer vi hur Peaky blinders rånar, utpressar och anordnar svartspel, samtidigt som de krigar mot ordningsmakten och rivaliserande gäng för att utöka sitt territorium. Det är våldsamt i överkant mellan varven.

Thomas Shelby plågas av krigsminnen och tragedier och slitningar inom familjen, men blir allt mäktigare. Han putsar på sitt anseende. Han ser till att väljas in i parlamentet för socialdemokraterna, samarbetar med Winston Churchill – och med nazistledaren Oswald Mosely. Allt för att få vad han vill.

I slutet på femte säsongen, när det mesta kör ihop sig, sätter Thomas Shelby revolvern mot tinningen och trycker av. Men i den sjätte är han tillbaka, gränslösare än någonsin, och satsar på opiumsmuggling till USA.

”Efter de två första säsongerna har ”Peaky Blinders” tappat i kvalitet. Intrigen har blivit mer och mer långsökt och flera av birollerna klyschigare. Men tidsskildringen, fotot och musiken håller hög klass hela vägen.”
Mikael Hagner, recensent.

Efter de två första säsongerna har ”Peaky Blinders” tappat i kvalitet. Intrigen har blivit mer och mer långsökt och flera av birollerna klyschigare. Men tidsskildringen, fotot och musiken – P J Harvey, Radiohead, The White Stripes, Black Sabbath med många flera – håller hög klass hela vägen.

Det gör också flera av skådespelarna: Cillian Murphy, förstås, men också Natasha O'Keeffe som spelar Thomas hustru. Och Helen McCrory, som gick bort förra året. Hennes härligt ampra faster Polly fick tyvärr skrivas ut ur historien inför den sista säsongen.

Avslutningen är inte lika vass som inledningen, men den sjätte säsongen är snäppet skarpare än de närmast föregående. Trots att den är spektakulärt skruvad ligger den med sin skildring av det politiska läget och spelet i början på 1930-talet kusligt nära dagens verklighet.

Efter sammanlagt 36 avsnitt är serien slut, men Steven Knight planerar att göra en uppföljande långfilm under nästa år.

Mikael HagnerSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.