Kultur

Insektspojke räddar tomatplanta i trevlig bilderbok om samarbete

bokrecension Artikeln publicerades

Ibland känns det som att växter befinner sig på fel plats. Men istället för att utrota dem kan det finnas en poäng med att låta dem vara.

Tims trädgård

Bilderbok

Text, bild: Marianne Dubuc

Översättning: Erik Titusson

Förlag: Lilla Piratförlaget

En trädgård är full av grönska. Men det som slår rot och växer tar plats, såpass att det riskerar att tränga undan annat liv.

I bilderboken ”Tims trädgård” berättar fransyskan Marianne Dubuc (f. 1980) om när en tomatplanta etablerar sig. Strax börjar myran, daggmasken, näbbmusen och andra som lever under jord att känna sig ansatta.

Men just när alla fattat beslut om att avverka växten höjer insektspojken Tim sin röst och lanserar ett nytt synsätt. Han räddar tomatplantan med argument som påvisar dess uppenbara nytta, trots vissa olägenheter.

Bilderna är snarare åskådliga än estetiska.

Marianne Dubuc har gjort en trevlig bok om samverkan och förmågan att vara flexibel. Att tänka positivt när problem uppstår.

Bilderna är snarare åskådliga än estetiska. De tjänar dock sitt syfte väl, att visa på värdet av att inta en respektfull hållning till livets skiftande former.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.