1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Innerligt och vackert när Mando Diao sjunger på svenska

Mando Diao sjunger på sitt modersmål igen och har lyckats skapa en ny liten visskatt i “I solnedgången”.
btbtbtbtbt

Mando Diao

Album: I solnedgången
Bolag: Playground music
Genre: Pop/Visa

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det har inte ens gått ett år sedan Mando Diao släppte rockalbumet “Bang”, och nu kommer en uppföljare, inte en uppföljare till “Bang” utan till “Infruset” som kom 2012. Albumet som vann en Grammis var helt på svenska och bestod av tonsatta tolkningar av ett urval av Gustaf Frödings dikter. “I solnedgången” fortsätter på den tanken och har återigen grävt i den svenska folksjälen och blixtbrutit från rocken för en stund.

Här finns tonsatta dikter av Karin Boye, Nils Ferlin och Gustaf Fröding, samt fyra låtar som sångaren Björn Dixgårds föräldrar har skrivit. Långt borta är skramlig arenarock och katchiga refränger, nu pratar vi istället avskalad vispop med inslag av jazz. I de elva spåren har Borlängebandet lyckats fånga en sommar från barndomen och du ser tillbaka med både sorg och glädje och tvingas till reflektion till det lunkande tempot i melodierna.

quote
Det är en värdig uppföljare till “Infruset” och en fin hyllning både till poeterna, till det svenska språket och vår musikhistoria.

Albumet spelades in under livetagningar på fyra dagar i Borlänge och alla imperfektioner får höras. Det är en värdig uppföljare till “Infruset” och en fin hyllning både till poeterna, till det svenska språket och vår musikhistoria. Låtarna är vemodiga och berättar historier om människor och våra stormiga känslor. Det är skört och vackert när Dixgård sjunger om att hitta mening och hopp i högre makter i “Stjärnornas tröst”, det är svårt att inte dra paralleller till Mikael Wiehe i proggiga “Sparven” och “Stigen”.

Det jag saknar på albumet är en duett. På “Infruset” var de inte bara två sångare, utan hade också tagit in Dixgårds syster Linnéa på ett par låtar, vilket lyfte albumet och det hade inte skadat på “I solnedgången”.

Klart är att sommarvisan “Själens skrubbsår”, är albumets starkaste spår tillsammans med “Sorgen”. Båda handlar om att blicka tillbaka på sitt liv och att försöka hitta ro. De har återvänt till naturen och många av spåren omfamnar skog, djur och hav och att vi måste ta hand om det vi har omkring oss.

quote
Mando Diao har lyckats skapa en ny visskatt som både känns passande i nuet, men som låter som musik som skulle kunna ha sjungits på skolavslutningar i decennier.

Musiken är äkta och innerlig, och har en ödesmättad stämning som byggs upp av mjukt piano, ekande cymbaler och ett och annat gitarrsolo. Mando Diao har lyckats skapa en ny visskatt som både känns passande i nuet, men som låter som musik som skulle kunna ha sjungits på skolavslutningar i decennier.

Läs mer

Borås

BROTT: Locket på om helgens skjutningar: ”Det kommenterar jag inte”

Både åklagare och polis är mycket förtegna.

Inpass från vänster

Stjernkvist: En bred uppgörelse är möjlig

Partierna har uppenbarligen kommit en bra bit på väg mot ett regelverk som gör det möjligt.

Sport

Elfsborgsprofilen klar för Kronäng

Kronäng värvar ytterligare en profil

Mitt Europa

Lega: Låt IS-mördarnas pånyttfödelse bli en parentes i historien

Nu är sannerligen tiden att sätta hårt mot hårt mot och göra terrorsekten till den parentes i historien som den var, är och kommer förbli.

Sommar i P1

En förväntad resa genom odlingens värld

Sara Bäckmo sommarpratar

Ledare

LEDARE: M borde veta bättre

Moderaternas vägval är beklagligt. Sverige behöver en migrationspolitik som är både stabil och rättfärdig.