Annons

Inget "The end" för filmstrejken

Ännu syns inget slut på konflikten i Hollywood, där manusförfattare och skådespelare strejkar för bättre villkor. Men parterna på manussidan ska försöka återuppta förhandlingarna i veckan som kommer.
Nöje • Publicerad fredag 09:02
Inget slut synes än. Men i nästa vecka ska möten ske. Bild från en strejkaktion i New York i augusti.
Inget slut synes än. Men i nästa vecka ska möten ske. Bild från en strejkaktion i New York i augusti.Foto: Mary Altaffer/AP/TT

Konflikten har snart pågått i fem månader. Manusförfattarna började strejka i våras och i somras hakade skådespelarfacken på.

Även om parterna som förhandlar om manusförfattarnas villkor nu ska mötas igen finns inget klart om nya möten vad gäller skådespelarna.

Annons

Förhoppningarna om en snar lösning är inte jättelika. Ett försök att starta om i augusti med manusförfattarna gick direkt i stå. Konflikten handlar om ersättning, om trygghet och hur AI ska tacklas.

Producenternas företrädare AMPTP försäkrar att vart och ett av medlemsbolagen är angelägna om att komma överens och att jobba tillsammans med manusförfattarnas fack för att nå dit.

Men manusförfattarnas dom över producenternas förslag – bland dem Netflix och Disney – för en månad sedan var ganska krasst. Enligt WGA, deras fack, kom bolagen till dem för att hålla en föreläsning som gick ut på hur enastående bra deras enda motbud var.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons