Annons

Indisk supersångare död – bakom 40 000 låtar

Musik/Film • Publicerad 25 september 2020
Indiens premiärminister Narendra Modi (på bilden) uttryckte sin sorg efter SPB:s död. Arkivbild.
Indiens premiärminister Narendra Modi (på bilden) uttryckte sin sorg efter SPB:s död. Arkivbild.Foto: Rajesh Kumar Singh/AP/TT

Den indiske sångaren S P Balasubrahmanyam, känd av sina fans under kortformen SPB, har avlidit 74 år gammal.

Artisten var oerhört produktiv och har stått bakom sammanlagt 40 000 låtar, både som sångare, tonsättare och som dubbare på film. Dessutom sjöng han på 16 olika indiska språk.

Annons

Balasubrahmanyam ville först bli ingenjör, men ändrade sig sedan han vunnit flera sångtävlingar under studietiden. Han gjorde sin debut på vita duken 1966, men slog igenom på allvar i slutet av 1980-talet när han lånade ut sin sångröst till Bollywoodstjärnan Salman Khan.

SPB avled under fredagen i sviterna av covid-19, sedan han diagnosticerats med sjukdomen i förra månaden och vårdats på ett sjukhus i staden Chennai i södra Indien.

Indiens premiärminister Narendra Modi skriver på Twitter att SPD hade en melodiös röst och att hans död innebär att Indiens kulturliv blir mycket fattigare.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons