1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ilon Wiklands kontrastrika liv

Ilon Wikland är mest känd för sina många illustrationer till Astrid Lindgrens välkända böcker. I en ny biografi går Enno Tammer på djupet i hennes liv och konstnärskap, skriver recensenten Eva Wahlström.
Ilon Wikland fyller 90 år i år.
Foto: Leif Karlsson

Ilon Wikland. Ett konstnärsliv

Biografi
Text: Enno Tammer
Bilder: Ilon Wikland och privata fotografier
Övers: Maarja Talgre
Förlag: Rabén & Sjögren

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Man kan naturligtvis fråga sig vad som hade hänt med Ilon Wiklands konstnärskap utan det mångåriga samarbetet med Astrid Lindgren. Kanske kan man också fråga sig hur spridda över hela världen Astrid Lindgrens figurer hade varit utan Wikland. Men det är en onödig spekulation, båda är konstnärliga storheter i sin egen rätt.

Enno Tammer samtalar och berättar om Wiklands barndom, om den ensamma flykten över havet i september 1944. Med en ofantlig envishet och styrka lyckas hon med knappa medel skaffa sig en gedigen konstnärlig utbildning och slå sig fram som en av Sveriges främsta illustratörer.

Boken uppehåller sig länge vid barndomen och den minst sagt röriga tillvaron med föräldrar som tycks ha haft begränsat intresse av att vara föräldrar. Men där finns mormor och farmor och farfar som rätt väl fyller luckan. Och därtill en högst älskad hund, om vilken Wikland senare skulle skriva om i sina självupplevda barndomsskildringar.

Tammer är en nitisk levnadstecknare, stundom alltför nitisk tycker jag. Men sedan när jag kommer in i historien inser jag hur viktig denna nitiskhet är. Samtidigt som det är ett högst personligt porträtt av Wikland är det en viktig del av Europas mörkare historia. Författaren ursäktar sig för sin ”monumentala bild” med att det historiska perspektivet är nödvändigt för att förstå i vilken tid Wikland levde.

Det är bitvis skakande skildringar av en utlämnad barndom med mycket ensamhet: ”Jag har tänkt att jag levde mitt liv i Tallin ensam, ingen såg efter mig.” Men också hur det ur den känslan föddes ett slags trots mot föräldrarna. Hon insåg tidigt att man kan och måste klara sig själv.

Det är ett kontrastrikt liv som skildras i både text och Wiklands egna bilder. Ljusa och skira akvareller av en lekande barndom som brutalt bryts när Sovjetmakten och kriget kom 1939 med sina fasansfulla år efter Molotov- Ribbentroppakten.

Ilon Wikland berättar: ”Sovjetmakten tog allt ifrån mig: mitt land, mina nära och kära, mina vänner”. Hon betonar att hon aldrig har tyckt synd om sig själv och aldrig velat ha medlidande. Hon lyser av styrka och konstnärlig medvetenhet av ett slag som närmast verkar vara genetiskt betingat.

Det är en rik och spännande biografi, den är personlig utan att kännas alltför privat. Uppbrottet från Astrid Lindgren i samband med Junibackens öppnande med de kända illustratörernas figurer, ritade av en annan konstnär, tonas ner. Men det öppnade också vägen för de helt egna böckerna. Om dem kunde man också skriva mycket!

Ilon Wikland

Född i Tartu, Estland, 1930. Hon är konstnär, författare och illustratör. Hon är mest känd som illustratör till flera av Astrid Lindgrens böcker. Har även skrivit och illustrerat flera egna böcker.

Läs mer

Sport

Herrljungahästen kammade hem prispengar i klassiska loppet

Deltog på Svenskt derby – och blev bästa svenskuppfödda häst.

Bollebygd

Barnens boktips för kuslig sommarläsning - med bildspel

Bollebygds bibliotek har sommarbokklubb för lässugna.

Herrljunga

Succé för Herrljungahäst – vann jättesumma i prestigelopp: ”Overkligt”

Här är historien bakom den osannolika framgångssagan – började med en tombolalott och en skvätt spermier.

Recension

Hotet finns på hemmaplan i skickligt stillsam thriller

Mattias Edvardssons nya bok får recensent Mats Palmquist att hålla koll på sina grannar.

Kultur

De brittiska musikhjältarna som spelat i Borås

Tipsen artister och band av världsformat som någon gång varit i Borås har strömmat in.

Sommar i P1

Recension: Alesso om natten han förlorade sin bästa vän

”Varje år kommer några sommarprat som överraskar i positiv bemärkelse.”