GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Ikoniska rockfotografer gästar svensk midsommar

De har fotograferat Jimi Hendrix, The Beatles, Joni Mitchell och Rolling Stones under intima former. Pattie Boyd och Henry Diltz har tillsammans porträtterat de största namnen från 60 och 70-talets rock-era. Under midsommarhelgen visar de sina bilder i Botaniska trädgården i Uppsala.
Musik • Publicerad 23 juni 2022
Fotomodellen och senare fotografen Pattie Boyd har varit gift med både George Harrison (bilden) och Eric Clapton, och fotograferade dem ofta. Under midsommarhelgen gästar hon Uppsalas botaniska trädgård och berättar om bakgrunden till flera av sina mest kända foton från 60 och 70-talet. Pressbild.
Fotomodellen och senare fotografen Pattie Boyd har varit gift med både George Harrison (bilden) och Eric Clapton, och fotograferade dem ofta. Under midsommarhelgen gästar hon Uppsalas botaniska trädgård och berättar om bakgrunden till flera av sina mest kända foton från 60 och 70-talet. Pressbild.Foto: Foto: Pattie Boyd
Året var 1969 när The Doors först blev utkastade från Morrison Hotel, berättar fotografen Henry Diltz, som fångade omslagsfotot till det klassiska albumet när receptionisten var borta. Pressbild.
Året var 1969 när The Doors först blev utkastade från Morrison Hotel, berättar fotografen Henry Diltz, som fångade omslagsfotot till det klassiska albumet när receptionisten var borta. Pressbild.Foto: Foto: Henry Diltz
Fotografen Henry Diltz gästar Botaniska trädgården i Uppsala för att berätta om foton från de vilda hippieåren. Pressbild.
Fotografen Henry Diltz gästar Botaniska trädgården i Uppsala för att berätta om foton från de vilda hippieåren. Pressbild.Foto: Foto: Paul Zollo
Pattie Boyd hittade sin passion för fotografi genom sin modellkarriär och säger att hon konstant går omkring och tänker på foton. Pressbild.
Pattie Boyd hittade sin passion för fotografi genom sin modellkarriär och säger att hon konstant går omkring och tänker på foton. Pressbild.Foto: Foto: Henry Diltz

1966 spelade Henry Diltz i folkrockbandet Modern Folk Quartet och bodde i Laurel Canyon i Los Angeles. På en turné köpte han en billig kamera på en second hand-butik och tog bilden som fick honom att inse sitt kall: när hans band sprängde ett gammalt basfodral med smällare ute i New Mexikos öken.

– Jag blev fotograf när jag såg den projicerad på en vägg i mörkret. Självklart var publiken full av mina stenade hippievänner, vi musiker rökte lite av Guds ört, du vet? Det gjorde att bilderna såg bättre ut också, säger Henry Diltz som i dag är 83 år.

Tillsammans med Pattie Boyd kommer fotoveteranen till Sverige för att visa sina bilder i utställningen "Midsummer magic" i Uppsala – och själva uppleva den svenska midsommaren.

Under ungdomsåren fotograferade Henry Diltz sina vänner Neil Young, The Eagles, Stephen Stills, David Crosby, Joni Mitchell och Mama Cass, som började använda hans bilder för promotion och skivomslag. Han blev även Woodstocks officiella fotograf, och kunde dokumentera Jimi Hendrix backstage.

Legendariskt The Doors-omslag

The Doors anlitade honom för ett skivomslag, men bandet hade inga idéer eller ens en titel till skivan. Keyboardisten Ray Manzarek nämnde dock att han hade kört förbi något som hette Morrison Hotel.

– Det här var ett ställe för "winos" (fattiga vinalkoholister reds anmärkning) och rummen kostade 2,50 dollar, minns Henry Diltz.

– Vi gick in i lobbyn men killen vid receptionen sade att vi inte fick fota utan tillstånd av ägaren, som var en känd skum hyresvärd. Först gick vi ut till framsidan eftersom de inte kunde stoppa oss om vi är på gatan. Då såg jag ett ljus genom fönstret och insåg att det var hisslampan, vilket betydde att killen lämnat sin plats. Så de sprang in igen och jag fotograferade dem på fem minuter. Sedan sa Jim Morrison "vi tar en drink" eftersom klockan var runt fyra på eftermiddagen, säger Henry Diltz.

– Min stil är "flugan på väggen", förklarar Henry Diltz. Jag gillar att dokumentera och observera. Jag använder inte en studio eller extra ljussättning. Jag vill se det riktiga livet. Jag är musiker och musiker gillar att hänga.

Brittiska Pattie Boyd, 78, började som fotomodell på 60-talet och förstod efterhand att hon ville bli fotograf. Hon har varit gift med både George Harrison i Beatles och Eric Clapton, och varit inspiration till några av deras största hits. Men männen har också varit inspirationskällor i hennes fotografier. Som den kända bilden på henne och George Harrison i en trädgård av rosor från 1968.

– Vi kom tillbaka från Indien med resten av Beatles och den sommaren var jag väldigt glad för att mina rosor hade börjat blomma. Jag ställde upp min kamera på ett stativ och bad George att stå tillsammans med mig. Jag ställde in en timer och sen stod vi där och väntade, väntade och väntade för att det skulle klicka. George blev förstås uttråkad och tittade bort och då klickade kameran, säger Pattie Boyd.

Varje foto en intim relation

TT: Vem har varit svårast att fotografera genom åren?

– Kanske Eric (Clapton reds anmärkning). Han blev alltid irriterad för att jag tog så många bilder av honom. Varje dag och varje natt, för att jag tyckte att han var så vacker, säger Pattie Boyd och skrattar.

Utöver utställningen i Botaniska trädgården i Uppsala arbetar Boyd just nu med att välja ut bilder till en kommande fotobok om sitt liv, som skildrar hennes egen modell- och fotograf-karriär.

– Jag tycker om att kommunicera med personen, så att det är som en förlängning av ett samtal. Det är intima foton på grund av relationen mellan mig och personen jag fotograferar, säger Pattie Boyd.

Fakta: Music in the Garden/"Midsummer magic"

Fotoutställningen "Midsummer magic" med Henry Diltz och Pattie Boyd pågår mellan 26 juni och 1 juli i Botaniska trädgården i Uppsala. Evenemanget är en del av festivalen Music in the Garden.

Fakta: Music in the Garden/"Midsummer magic"

Ålder: 83 år.

Födelseort: Kansas City, USA.

Yrke: Fotograf.

Karriär: Invald 2020 i International Photography Hall of Fame. Har tagit bilderna till över 250 skivomslag.

Officiell fotograf på alla Woodstock-festivaler. Hans verk har publicerats i The New York Times, Los Angeles Times, LIFE, People, Rolling Stone, High Times och Billboard.

Grundade Morrison Hotel Gallery i Los Angeles, New York och Maui.

Förväntningar på svensk midsommar:

Jag har hört om det och sett bilder på ljuvliga svenska kvinnor med blommor i håret som dansar på ängar under midnattssolen. Det låter grymt!

Fakta: Music in the Garden/"Midsummer magic"

Ålder: 78 år.

Födelseort: Taunton, Storbritannien.

Yrke: Modell/fotograf.

Karriär: Inspirationskälla till Beatles "Something" och Eric Claptons "Layla" och "Wonderful tonight".

Hennes bilder har ställts ut i Dublin, Sydney, Toronto, Moskva, i ett flertal städer i USA liksom i Japan. Medlem i Royal Photographic Society, The Beatles Story i Liverpool och Uppsala.

2007 kom hennes bästsäljande självbiografi "Wonderful tonight"

Förväntningar på svensk midsommar:

Jag ser fram emot att vara där och uppleva hel natt utan mörker.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.