I sina bästa stunder en riktig bladvändare

”Afghanerna” är en faktaspäckad reportagebok med skönlitterära drag. Recensenten Torun Börtz läser en fängslande tegelsten om det moderna Afghanistans historia.
Litteratur • Publicerad 28 januari 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Reportage

Afghanerna

Författare: Åsne Seierstad

Översättare: Jan Stolpe

Förlag: Polaris

Den norska journalisten Åsne Seierstad återvänder till Afghanistan i den nya reportageboken ”Afghanerna”.
Den norska journalisten Åsne Seierstad återvänder till Afghanistan i den nya reportageboken ”Afghanerna”.Foto: Julie Pike

Norska författaren och journalisten Åsne Seierstad är tillbaka med en ny reportagebok från ett av världens mest konfliktdrabbade områden. Drygt tjugo år efter hennes omdebatterade genombrott ”Bokhandlaren i Kabul” har hon återvänt till Afghanistan. Den här gången berättar hon landets moderna historia (fram till 2022) ur framför allt tre personers perspektiv – två kvinnor och en man.

Ett stort plus är att Seierstad i slutet av boken redogör för sin arbetsmetod och för hur hon genomfört intervjuerna som ligger till grund för de personliga berättelserna. Det är också de intervjuades erfarenheter, berättade med detaljrikedom och skönlitterära ambitioner, som driver boken framåt. I sina bästa stunder blir den en riktig bladvändare.

”Det politiska spelet utgör skelettet som de enskilda ödena hängs upp på, samtidigt som de personliga historierna får illustrera effekterna av det geopolitiska och inrikespolitiska spelet.”

De gör ont att läsa hur Jamilas och Arianas liv kringskärs och hur deras drömmar krossas, men inte minst Seierstads intervjuer med talibankrigaren Bashir tillför nya insikter. Genom att berätta den afghanska tragedin ur hans perspektiv blir talibanernas framväxt mer begriplig. Intressant är också att få höra några kvinnliga röster från talibanernas värld.

Parallellt med de personliga berättelserna förklarar författaren landets historia och politik, och ibland kan det vara lite svårt att hänga med i alla turer. Men det skapas ändå ett effektivt samspel: det politiska spelet utgör skelettet som de enskilda ödena hängs upp på, samtidigt som de personliga historierna får illustrera effekterna av det geopolitiska och inrikespolitiska spelet.

Åsne Seierstad - ”Afghanerna”
Åsne Seierstad - ”Afghanerna”
Torun BörtzSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.