GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hanna Grahn: I Borås förstörs konsten – varsågoda alla tiktokare

Dra ut sladden till ett ljuskonstverk, och den (trumvirvel) slocknar. Varsågod alla tiktokare, här får ni något nytt att spinna på. Skadegörelsen av Borås Bright art riskerar att göda den virala helvetesbilden av vår stad.
Hanna GrahnSkicka e-post
krönika • Publicerad 23 november 2022 • Uppdaterad 24 november 2022
Hanna Grahn
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
puffbild krönika
puffbild krönika

Dystopiska bilder på slukhål och kyrkor som brinner – Borås har under hösten på Tiktok framställts som en plats man absolut inte vill vara på. Alla har skrattat.

Även hos oss boråsare som roats aningen av trenden så fastnar det en tagg av sårad stolthet. Från Konstmuseets håll berättar man att den ljuskonstutställning som pågår just nu, dels i Konstmuseet och dels ett tiotal verk på stan, har drabbats av skadegörelse. Sladdar är borta, kontakter har lossats. Så utomordentligt onödigt att förstöra ljuskonsten.

Och det värsta är att jag inte ens tror att den skadegörelse som skett handlar om konsten i sig. En gissning är att det bakom agerandet finns någon som är utomhus nattetid, är lite smått uttråkad, och drar i några sladdar för att få se vad effekten blir.

Det som har skett med flera av utomhusverken av Borås Bright art känns som höjden av meningslöst agerande. Enligt konstmuseichefen Eva Eriksdotter finns det en risk att verk kan komma att behöva stängas ner. Ingen av oss vill bekosta övervakning för att skydda konsten.

”Snälla boråsare: Låt konsten vara. Vi behöver den!”

Jag försvarar verkligen inte någon form av vandalisering, men jag har i alla fall lättare att förstå vandalisering som har någon form av syfte. Runt om i världen har kända konstverk vandaliserats av klimataktivister under hösten. En Monetmålning på Barberinimuseet i Potsdam sölades ner med potatismos, ”Solrosor” av van Gogh doldes bakom tomatsoppa på National Gallery i London, och så vidare.

Är konsten rätt väg att gå för människor som är helt förtvivlade över klimatförändringarna? Det kan man fråga sig. Aktivism som enbart gör människor ledsna och arga riskerar att leda fel.

För några år sedan blev konstverk på Friplanket i Göteborg vandaliserade. Verken "Pussy tastes like" och ”Queera kvinnor” av Camilla Jämting och Lisa Løfgren blev övermålade och ett av dem klottrades med ordet ”kulturmarxism”. Detta är fruktansvärt enkelt att fördöma, men det säger i alla fall något om konstens betydelse och sprängkraft, som ger mig hopp.

Borås behöver sin konst, och staden behöver sannerligen sitt ljus. Snälla boråsare: Låt konsten vara. Vi behöver den!

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.