Annons

Huvudrollsinnehavaren: ”En sådan brist på engagemang är inte okej hos en chef”

Huvudrollsinnehavaren i Bröderna Lejonhjärta, Ramtin Parvaneh, riktar nu skarp kritik mot Borås Stadsteaters teaterchef Marie Nyman och bristen på konstnärlig ledning. Han är orolig för teaterns framtid.
Publicerad 12 december 2017
Ramtin Parvaneh på Borås stadsteaters scen i föreställningen Bröderna Lejonhjärta.
Ramtin Parvaneh på Borås stadsteaters scen i föreställningen Bröderna Lejonhjärta.Foto: Jan Pettersson

Ramtin Parvaneh spelar huvudrollen som Skorpan i Bröderna Lejonhjärta på Borås Stadsteater, som hade premiär i lördags. Normalt arbetar han på Backa Teater i Göteborg.

– Därför är jag inte rädd. Jag kan säga vad jag tycker och har inget att förlora. Många på Borås Stadsteater mår så himla dåligt. Men dom är rädda för att gå till media.

Annons

Ramtin Parvaneh vänder sig framförallt mot bristen på konstnärlig vision hos ledningen och avsaknaden av dialog mellan ledning och personal.

– Det finns ingen konstnärlig vision överhuvudtaget. Eller, den finns hos personalen men dom kommer inte till tals.

Ramtin Parvaneh kom till Borås stadsteater i början av oktober för att spela huvudrollen i Bröderna Lejonhjärta. Dock fick han inte träffa teaterchefen Marie Nyman i samband med eller efter att han anställdes.

– Jag träffade henne första gången av en slump, i kön till 100-bussen mot Göteborg. Så ska det inte behöva gå till när man är nyanställd. Det är bedrövligt. En sådan brist på engagemang är inte okej hos en chef och det står jag för.

Ramtin Parvaneh är kritisk mot att Marie Nyman inte varit synlig under repetitioner eller på premiären av Bröderna Lejonhjärta.

– Då har jag ändå repat mest av alla eftersom jag har en huvudroll, så jag borde ha märkt det. Jag har jobbat på åtta olika teatrar men har aldrig upplevt något sånt här. Teatern kommer att sjunka om inget görs.

Ramtin Parvaneh anser också att kulturpolitiker och ledning brister när det gäller dialog med personalen.

I augusti i år lade Borås stads kulturchef Eva-Lotta Franzén ett förslag om en ny verksamhetsidé. Den skulle innebära ett halverat antal egna produktioner på teatern, till förmån för inköpta gästspel. Idén skulle ha lett till arbetsbrist och uppsägningar av fast anställd personal, men övergavs senare.

– Man vill ta bort människor, ge dom sparken. Det är jättehemskt att se mina sjunkande kollegor, som älskar teatern och gör så mycket och råkar ut för rena Gestapofasoner, säger Ramtin Parvaneh.

Gestapofasoner är ett starkt ord, kan du utveckla hur du menar?

Annons

– Det bestäms saker utan konstnärligt inflytande, över människors huvuden. Diktatoriskt. Ragna Wei är ju inte den första som har slutat. Jag går inte ut med min kritik för att jävlas, utan för att jag bryr mig om teatern.

Kritiken mot ledningen riktar Ramtin Parvaneh just när Bröderna Lejonhjärta nyligen haft premiär på stadsteaterns stora scen.

– Jag har nästan blivit kär i Borås som stad och Boråspubliken. Premiärpubliken var fantastisk, väldigt varierad om man jämför med hur den brukar vara på Göteborgs stadsteater. Men nu känner jag oro för teaterns framtid, säger Ramtin Parvaneh.

När den konstnärliga ledaren Ragna Wei sade upp sig i förtid blev teaterchefen Marie Nyman tillfälligt ansvarig även för det konstnärliga arbetet. Huruvida en konstnärlig ledare ska rekryteras och i så fall när, återstår att se. Marie Nyman har varit sjukskriven under delar av hösten.

Marie Nyman kommenterar kritiken i ett mejl enligt nedan:

”Det stämmer att jag inte är närvarande på teatern för tillfället, då jag varit sjukskriven under hösten och Claes-Göran Granlöf har uppdraget som tf teaterchef under min frånvaro. Detta gäller fram till årsskiftet då jag återgår helt till tjänsten som teaterchef.”

Marie Nyman är inte längre sjukskriven. Hon arbetar bland annat med att rekrytera ny teknisk chef samt att påbörja arbetet med att lägga repertoar för år 2019.

Ramtin Parvaneh säger att han bara känt till att Marie Nyman skulle ha varit sjukskriven en kortare period.

– Om sjukskrivningen skulle ha blivit förlängd är det inget jag fått information om.

Är det du som tillverkat protestpaketet som ställts utanför Kulturhuset?

Annons

– Nej, i så fall hade jag erkänt det. Men jag tycker det är en klockren grej.

Lena KvistSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons