unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hur påverkar vårt flitiga kaffedrickande kropp och psyke?

En svårgenomtränglig men intressant bok om en högt älskad dryck. Det anser kritikern Jimmy Vulovic om Bertil Fredholms ”Kaffeologi”.
Bertil Fredholm är professor i farmakologi.
Bertil Fredholm är professor i farmakologi.
Foto: Pressbild Fri tanke

Vi svenskar är ett av världens mest kaffedrickande folk. Kanske är det därför som det så ofta i våra massmedier skrivs och talas om kaffets hälsoeffekter. Den varma drycken sägs kunna både öka och minska risken för en rad olika sjukdomar. Och det är bland annat för att reda ut begreppen kring kaffets påverkan på både kropp och psyke som farmakologen och emeritusprofessorn Bertil Fredholm skrivit ”Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck”. Som den inbitne kaffedrickare jag är kastade jag mig såklart omedelbart över boken.

Sakprosa

Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck

Författare: Bertil Fredholm
Förlag: Fri tanke

Arbetsuppgiften som författaren har tagit på sig är omfattande. Inte minst därför att han har valt att belysa såväl relevant forskning som kaffets historia och intressanta myter om dess hälsoaspekter. Men Bertil Fredholm ror ganska väl iland uppgiften. Boken är bäst då han med en erfaren vetenskapsmans kunskaper ger sig ut på äventyr i kulturhistorien, till exempel då han berättar om de enorma kaffemängder författaren Honoré de Balzac drack och huruvida det kan ha bidragit till hans tidiga död vid 51 års ålder.

quote
Det är många kolonialt dominerade folk som har fått lida mycket för att vi i den rikare världen ska få fika i fred.

Dock kan jag i de kulturhistoriska delarna sakna en mer kritisk diskussion om kaffe och makt. Det är många kolonialt dominerade folk som har fått lida mycket för att vi i den rikare världen ska få fika i fred. Och ifråga om de vetenskapliga hälsostudier som diskuteras i boken kan de för en lekman bli en aning komplicerade. Men för den som brygger sig en kopp eller två och på så vis håller sig pigg genom hela boken, är det ändå värt den ansträngning som krävs för att landa i en slutsats om att lagom alltid är bäst.

Läs mer