Hur man hittar hem på en båt

Humor och allvar blandas på sedvanligt vis i Emmy Abrahamsons nya roman. En historia om att resa – för att komma hem.
Feelgood • Publicerad 8 juni 2020
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Emmy Abrahamson gjorde succé med romanen ”Hur man blir kär i en man som bor i en buske” för några år sedan.
Emmy Abrahamson gjorde succé med romanen ”Hur man blir kär i en man som bor i en buske” för några år sedan.Foto: Jenny Bäcklin

Hur man blir slängd överbord

Genre: Roman

Författare: Emmy Abrahamson

Albert Bonniers förlag

Emmy Abrahamson gjorde både kritiker- och publiksuccé när hon 2016 kom ut med den smått absurda romanen ”Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske”, som två år senare följdes upp av ”Hur man gör succé på ett dårhus”.

Den här gången är handlingen förlagd till ett aningen bedagat kryssningsfartyg, där både inredning, meny och passagerare har sina glansdagar bakom sig.

Ombord finns medelålderskrisande Jacqueline Åberg som tagit med sin mamma, relativt nybliven änka. Jacqueline har en tydlig avsikt med kryssningen: hitta en gubbvän åt mamma.

Sin vana trogen berättar Emmy Abrahamson med den stora penseln. Man skattar åt hennes träffsäkra och målande beskrivningar, som ”magrutor som man kunde riva parmesanost på”. Och som alltid finns det någon form av sorg och saknad i bakgrunden, som ger botten åt berättelsen.

Medan ”Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske” i mitt tycke innehöll alltför lättköpta schabloner och alltför osannolika och tvära kast har den nya romanen fått mjukare kanter och är mer nyanserad, något som berättelsen vinner på.

”Hur man blir slängd överbord” är perfekt att avnjuta i hängmattan – och med tanke på den inre film man spelar upp under läsningens gång undrar jag hur länge det dröjer innan boken blir film.

Torun BörtzSkicka e-post