Kultur

Hon tar över i debutantprisjuryn

Litteratur Artikeln publicerades
Aase Berg blir ny medlem i juryn för Debutantpriset.
Foto: Sara Mac Key
Aase Berg blir ny medlem i juryn för Debutantpriset.

Författaren och litteraturkritikern Aase Berg gjorde häromåret succé med romanen ”Haggan”. Nu blir hon ny medlem i juryn för Debutantpriset.

– Det ska bli otroligt roligt. Jag saknar att läsa och bedöma böcker på det sättet, så det ska bli kul att få göra det igen. Jag tycker att jag har tappat kontakten med debutantlitteraturen och har inte längre någon överblick. Det vill jag skaffa mig igen.

Aase Berg ersätter Borås Tidnings kulturchef Lena Kvist som efter många år lämnar juryn. Om sin nya roll som jurymedlem på jakt efter de mest lovande nya författarna säger Aase Berg:

– Å ena sidan är det klart att det finns viss en viss makt i uppdraget och att man blir en person som är med och styr. Å andra sidan har jag ett säkert väderkorn för litteratur, och det stämmer inte överens med det konventionella. Jag undviker de böcker som ”alla” gillar – de läser jag först senare, eftersom jag inte är så mycket för hajper. Det är just det som är grejen för mig, för jag letar efter det där tonfallet som andra missar. På så vis är jag alltid på debutanternas sida.

Redan när Aase Berg var med i redaktionen för litteraturtidskriften 90-tal höll hon ett öga på nya tendenser och grejer som sticker ut. Hon är kritisk mot att många juryer och litteraturkritiker har en alltför smal litteratursyn:

– Det finns tyvärr många som är ganska försoffade och som bara premierar författare ur sin egen generation. Bara ibland råkar de stöta på någon författare ur en annan generation som de tycker är bra, men då har de sällan koll på hur textsammanhanget ser ut i den generationen.

Hur är du som jurymänniska?

– Jag är inte så svår att samarbeta med. Andras argument köper jag och det är sällan som jag slåss ända in i döden för något. Jag är inte så hemsk och hård som folk tror när de läser mina litteraturrecensioner.

Aase Berg var i många år medlem av Kulturrådets arbetsgrupp för skönlitteratur. Något som innebar mycket läsande, för att bedöma vilka böcker som skulle få statligt litteraturstöd. Ofta handlade det om titlar som aldrig når tidningarnas kultursidor.

– Då läste jag ofattbart mycket böcker. Jag blev under den tiden också expert på skitdålig litteratur, för jag tog på mig att läsa de där udda böckerna som aldrig får läsare. Jag gillar det som är knäppt på ett sätt som jag inte förstår. Där kunde exempelvis finnas böcker om var dåligt skrivna men som ändå innehöll jätteintressanta levnadsöden. Alla förtjänar att bli lästa av någon, tycker jag.

En bok som förra året däremot fick många läsare och stor uppmärksamhet var Aase Bergs egen roman ”Haggan”. Och nästa år kommer hon ut med inte bara en, utan två böcker.

– Jag har haft tid att skriva, kommenterar hon lakoniskt.

Fakta

Aase Berg

Född: 1967

Gör: Poet, författare, kulturskribent och kritiker.

Bakgrund: År 1998 var hon med och startade 1998 bokförlaget Ink, som gav ut svensk skönlitteratur. Medlem i redaktionen för tidskrifterna 90-tal och 00-tal 1995–2001. Redaktör för Bonniers Litterära Magasin 2002–2004. Litteraturkritiker.

Böcker: ”Hos rådjur” (1997), ”Mörk materia” (1999), ”Forsla fett” (2002), ”Uppland” (2005), ”Loss” (2007), ”Uggla” (2009), ”Människoätande människor i Märsta” (2009), ”Liknöjd fauna” (2011), ”Hackers” (2015), ”Glädjehuset” (2017, tillsammans med Niklas Wahllöf), ”Haggan” (2019).

Priser: DN:s litteraturpris Lagercrantzen 2011. Aftonbladets litteraturpris 2012.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.