Hon blir kulturchef i Borås

17 personer sökte tjänsten som ny kulturchef i Borås. Nu finns det ett färdigt förslag: Eva - Lotta Franzén, just nu ställföreträdande kulturchef i Jönköping.
Kultur • Publicerad 8 december 2010
Eva-Lotta Franzén. Idag ställföreträdande kulturchef i Jönköpings kommun. Kommer snart till Borås?
Eva-Lotta Franzén. Idag ställföreträdande kulturchef i Jönköpings kommun. Kommer snart till Borås?Foto: Jönköpings kommun

Men nu är vinnaren utsedd: Eva-Lotta Franzén.

Det formella beslutet tas inte förrän 13 december av kommunstyrelsen. Men ordförande där är Ulf Olsson –och han är en av dem som vill se Eva-Lotta Franzén på chefsposten.

Varför?

– Hon är en väldigt duktig ledare, säger Ulf Olsson. Hon har med lång erfarenhet och har arbetat länge inom kommunen i Jönköping. Jag tror att hon har mycket att tillföra kulturen i Borås.

Som vad?

– Som att fortsätta den utveckling vi haft inom kulturen de senaste 15 åren. Jag tror att hon kan vara kreativ och se vad man kan göra ytterligare.

Eva-Lotta Franzén vill inte uttala sig förrän beslutet är taget formellt.

Men det är ingen hemlighet varför hon vill bli kulturchef i Borås:

– Borås är en spännande kulturstad, med sina satsningar på konst och det textila kulturarvet. Det är områden där jag känner mig hemma – konst och kulturhistoria är de ämnen jag utbildat mig i.

Eva- Lotta Franzén är 54 år. Hon har studerat konsthistoria, arkeologi och etnologi. Hon började jobba i Jönköpings kommun 1981. 1986 blev hon chef för allmänkulturen:

– En del av förvaltningen, som har hand om bibliotek och konst. Under året var jag också tillförordnad kulturchef mars till oktober.

Idag bor Eva-Lotta Franzén i Jönköping.

Men om nya chefsposten går i lås tänker hon flytta till Borås.

– Jag är född och uppväxt i Ulricehamn. Så jag känner mig verkligt hemma i trakten.

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.