Kultur

Högaktuell precisionsbomb med politiskt laddat sprängstoff

Kultur Artikeln publicerades
Charlize Theron, Nicole Kidman och Margot Robbie gestaltar tre anställda på Fox, som ofrivilligt förenas i sina erfarenheter med Roger Ailes.
Foto: Hilary B Gayle
Charlize Theron, Nicole Kidman och Margot Robbie gestaltar tre anställda på Fox, som ofrivilligt förenas i sina erfarenheter med Roger Ailes.

Högaktuell metoo-filmatisering om skandalen på USAs största nyhetskanal. ”Bombshell” är ett rappt drama med hög underhållningsfaktor och förträffliga skådespelare.

Bombshell

Drama

I rollerna: Charlize Theron, Nicole Kidman m fl

Regi: Jay Roach

I USA pågår just nu våldtäktsrättegången mot Hollywoodmogulen Harvey Weinstein, vars fall blev startskottet på metoo-rörelsen. Samtidigt är presidentkandidat-debatterna i full gång inför nästa val. Två faktorer som får ”Bombshell” att brisera på vita duken som en högaktuell precisionsbomb av politiskt laddat sprängstoff.

Filmen tar oss tillbaka till 2015, när Trumps Vita huset-ambitioner fortfarande kändes som ett dåligt skämt, och handlar om skandalen med Roger Ailes på Fox News. En av de mäktigaste männen på USAs största nyhetskanal stod plötsligt anklagad för år av systematiska sexuella trakasserier.

Regissören Jay Roach, mest känd för trams som ”Austin Powers” och ”Släkten är värst”, har samarbetat med den Oscarsbelönade manusförfattaren till ”The big short” och skapat något snarlikt med ”Bombshell”. De tar ett chockerande, komplext skeende och formulerar som ett rappt drama med hög underhållningsfaktor men stor respekt för ämnet och grundlig research.

Utan att visa för mycket fångas känslan av hjälplöshet, förnedring och skam i det slutna systemet av rädsla och maktordning.

I centrum står den förträffliga skådespelartrion Charlize Theron, Nicole Kidman och Margot Robbie som gestaltar tre anställda på Fox, ofrivilligt förenade av sina erfarenheter med Roger (skickligt spelad av John Lithgow). Theron får mest tid i rampljuset men Robbie står för den enskilt starkaste scenen, när hon blir sexuellt pressad. Utan att visa för mycket fångas känslan av hjälplöshet, förnedring och skam i det slutna systemet av rädsla och maktordning.

Filmen gör ingen psykologisk djupdykning men rör sig snabbt och placerar oss trovärdigt bakom kulisserna på händelseutvecklingen. Trumps politiska närvaro har också en symboliskt viktig retorisk funktion. Det är ju illa nog att företagschefer sanktionerar objektifiering och sexuella trakasserier på arbetsplatser. Men vilka blir samhällseffekterna när liknande tendenser märks hos den framtida ledaren för hela landet, och kanske mäktigaste personen i hela världen?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.