Annons

Hiphopstjärnan Jelassi: Jag var skit

Albumet skulle ha kommit för två år sedan. I stället drabbades Jelassi av självkritik och depression. Nu släpper hon efterlängtade debuten "Dom har bara gett mig ett namn".
– Jag kunde inte tysta de negativa rösterna, säger hon.
Musik • Publicerad 10 maj 2023
Fatima Jelassi släpper debutalbumet "Dom har bara gett mig ett namn".
Fatima Jelassi släpper debutalbumet "Dom har bara gett mig ett namn".Foto: Caisa Rasmussen/TT
Fatima Jelassis bakgrund är färgad av en svår uppväxt, något hon rappar om.
Fatima Jelassis bakgrund är färgad av en svår uppväxt, något hon rappar om.Foto: Caisa Rasmussen/TT
Nya albumet "Dom har bara gett mig ett namn" har 12 låtar och släpps den 12 maj.
Nya albumet "Dom har bara gett mig ett namn" har 12 låtar och släpps den 12 maj.Foto: Caisa Rasmussen/TT

En del av hiphopartisten Fatima Jelassis 25-åriga liv är ljust och lekfullt. Klädmärket "Nobody" som hon startade i tonåren med några kompisar bars av amerikanska hiphopstjärnor. Hon hängde runt på spelningar och sålde in sina produkter. En dag bad artisten Michel Dida henne att göra en vers till Black Mooses låt.

– På den tiden hade jag aldrig spottat framför en mick. Jag var jättenervös men hade ingenting att förlora, så jag gick in på toaletten och tvättade ansiktet med kallt vatten. Sedan bara gjorde jag det. Det blev debutversen, säger Fatima Jelassi i studion i Årstaberg fem år senare.

Annons

Efter det spelade hon med Silvana Imam, Einár, Cherrie. 2019 gav hon ut sin ep "Port 43" och hyllades.

Inte accepterad

En annan del av Fatima Jelassi är mörk och destruktiv. Skilsmässobarn uppvuxen i Farsta. Hennes mamma hade problem med missbruk. Pappan lät barnen bo hos farmor och farfar i Tunisien i fem år. Han tycker inte att hennes musikkarriär är stabil.

– "Fatima, när ska du skaffa dig ett jobb", säger han. Han har nog inte insett hur bra det går för mig, säger hon men tillägger att hon förstår att han är orolig och att de har en bra relation.

Med sin uppväxt som maskrosbarn är Jelassi känd för att skildra sitt liv uppriktigt, poetiskt och med intensitet i sin musik.

– Min mamma säger att hon är så stolt över mig. Jag tycker att det är beundransvärt att mamma inte är bitter över vissa saker jag skriver om. Hon har accepterat sitt missbruk. Hennes förståelse läker mig.

Tystade sig själv

Men efter sin ep drabbades Jelassi av självcensur, stressad av journalisternas frågor.

– Jag hade inga problem med att göra en ep om det jag upplevt, men jag var inte redo att berätta om det i intervjuer.

Hon berättar att insikten om att andra skulle bilda sig en egen uppfattning om hennes familjerelationer ledde till skrivkramp. Den produktiva, lekfulla sidan fick stryk av hennes inre mörker.

– Jag matade kritikern i mitt huvud som sa att jag var bajs och jag kunde inte tysta de negativa rösterna. Jag gick in i en depression.

Under uppväxten hade hennes familj alltid sett Fatima som "normal". "Det är inget fel på dig", sade de. Men nu struntade hon i allt. Hon rökte på, drev runt med kompisar och lät debutalbumet vänta. Förra sommaren bestämde hon sig till slut för att gå i terapi och göra en utredning. Hon hade adhd, asperger och var gravt deprimerad, förklarar hon.

Annons

Hon fick antidepressiv medicin, och de negativa rösterna försvann. Sedan kom låten "Balans (va händer fatima!!?)" ur henne, och efter det gjorde hon klart albumet. Hon kände sig starkare.

– Jag kommer att skriva exakt det jag vill skriva och jag kommer inte att bry mig om vad andra tycker.

Debut

Albumet "Dom har bara gett mig ett namn" handlar om en dag i Fatima Jelassis liv för två år sedan. Ganska kaotisk, säger hon själv. Den berättar om livet som maskrosbarn, om att bryta ett missbrukararv och om svårigheten att få balans som vuxen när barndomen har bestått av obalans.

Debuten råkar ha samma släppdag som SVT:s nya dramakomediserie "Från trakten", i vilken Jelassi har en av huvudrollerna.

– Rollen ligger inte så långt ifrån min karaktär. Det handlar om en 17-årig tjej som placeras i en fosterfamilj på landet, och som känner sig väldigt ensam i världen.

Fakta: Jelassi

Fatima Jelassi, med Jelassi som artistnamn, är född 1998 i Farsta.

2019 släppte Jelassi sin första ep "Port 43". Hon har nominerats till två Grammisar för årets nykomling och årets musikvideo 2020.

2021 utsågs hon till framtidens artist på P3 Guld-galan.

Nu är hon aktuell med debutalbumet “Dom har bara gett mig ett namn" och i SVT:s dramakomediserie "Från trakten."

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons