Hedvig blev en drömroll

Nina Särkimäki gör rollen som 14-åriga Hedvig i Vildanden på Borås Stadsteater.
– Jag är allergisk mot att spela henne som ett ”barn”. Om pjäsen är aktuell? Absolut.
Kultur • Publicerad 9 oktober 2008
Nina Särkimäki spelar Hedvig i Vildanden.
Nina Särkimäki spelar Hedvig i Vildanden.Foto: Jan Pettersson

Hedvig i Vildanden är ett av teaterns mer tragiska ungdomsöden. En ögonsjukdom har tvingat henne sluta skolan, men hon hjälper sina föräldrar i deras fotoateljé.

På vinden har hon en fantasiskog och en riktig, skadad vildand. Hon avgudar sin far, men hans ungdomsvän dyker upp och avslöjar familjehemligheter. Hedvig försöker offra det som är henne kärast, men det slutar tragiskt.

– Jag drömmer om föreställningen varje natt. Hemskt, men det vore värre om jag inte drömde. Och ju mer jag sätter mig in i rollen, desto mer hittar jag likheter mellan oss, säger Nina Särkimäki.

– Hedvig är hänsynsfull och vill gärna att alla i hennes familj ska må bra. Hon tar på sig andras bekymmer. En riktig hänsynsinflammation! Hon är npg företagsam men väljer att tillgodose de andras behov, tar ansvar för sina föräldrar.

En lång väg

Till skillnad från Hedvig har Nina Särkimäki gått den långa vägen och nått fram till det hon vill. Hon har inte nöjt sig med en fantasiskog.

– Jobba på dagarna i äldrevården, repetera på kvällen och spela på helgerna. Det har jag gjort i många år.

Började tidigt

Nina Särkimäki började spela teater i mellanstadiet, i Gävle. En bra lärare fick flera vilsna elever att spela en sketch till jul:

– Jag var inte bra på något annat, men kände ”det var ju det här jag skulle göra”.

Hon spelade teater under hela gymnasiet i Arbetarteatern Pegasus. På helgerna turnerade de med pjäser som Joe Hill och en egen dramatisering av Fridegårds Trägudars land. Och direkt efter gymnasiet flyttade hon till Stockholm, gick förberedande teaterskolor och sökte scenskolan.

– Kanske 20 gånger. Men i 25–26 årsåldern slutade jag söka och tänkte att jag får hitta en väg ändå.

Aktuell fortfarande

Hon var med och bildade frigruppen PomoDori och arbetade med den tills hon flyttade till Göteborg 1999. Där engagerade hon sig i Unga folkteatern, ett samarbete mellan proffs och amatörer. Under ett år reste hon runt med pjäsen Bad Girls i Folkteaterns regi. Den filmades av SVT och visades 2007. Pjäsen är skriven av Joyce Carol Oates, innehåller incest, våld och nutid.

Vildanden skrevs 1885. Är Ibsens pjäs aktuell idag?Absolut:

– Vuxna kommer till korta även idag. Jag läste just att Bris blir nerringda av barn som far illa i familjer. Det handlar kanske inte om våld, det räcker att man mobbar med ord för att barnen ska bli depressiva och känna sig utan värde.

Ett annat tema i pjäsen är: vad är sanning? Vems sanning?

I Vildanden kommer faderns vän Gregers tillbaka för att berätta sanningar. Doktor Relling, som bor granne med Hedvig säger ”Tar du livslögnen från en genomsnittsmänniska tar du omedelbart lyckan från denne”.

– Ibland är det kanske nyttigt att inte veta allt. Det kan man också grubbla över.

Har Nina Särkimäki någon drömroll? Nej.

– Man får ta vilken liten roll som helst och göra något bra av den. På Folkan i Gävle spelade jag en stum roll som husjungfru.

Och det räckte för att bli leda vidare. För ett år sedan gick Nina magisterutbildning på Teaterhögskolan i Helsingfors och tog examen i våras. Praktiken gjorde hon i Gävle för Björn Melander, som också regisserar Vildanden. Och han valde henne till den stora rollen som Hedvig.

Inger Melin
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.