Här är de nominerade till Borås Tidnings Debutantpris 2023

Tre romaner och två poesisamlingar. Fem böcker med fem skilda teman har nominerats till Borås Tidnings Debutantpris 2023. Vem som får priset avslöjas under Debutantgalan på Borås Stadsteater den 9 mars.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Borås Tidnings Debutantpris • Publicerad 25 januari 2023
Kristoffer Appelvik Lax, Sorin Masifi, Mikael Yvesand, Linnéa Sjödin och Mimmi Jensen Gellerhed. Nominerade till Borås Tidnings Debutantpris 2023.
Kristoffer Appelvik Lax, Sorin Masifi, Mikael Yvesand, Linnéa Sjödin och Mimmi Jensen Gellerhed. Nominerade till Borås Tidnings Debutantpris 2023.

Samtalet från Borås Tidnings kulturchef Hanna Grahn kom oväntat lägligt för författaren Mimmi Jensen Gellerhed, som debuterade i augusti med sin roman ”Vaken”. Det råkade nämligen vara hennes födelsedag under onsdagen.

– Det var ju verkligen en fantastiskt fin present att få. Jag blev väldigt förvånad. Priset är något som jag kände till, men jag har ju inte kunnat tänka att jag skulle bli nominerad. Jag är så oerhört glad, och också för att det verkar vara någon eller några som ser vad jag försökt göra med tematiken i boken.

Mimmi Jensen Gellerhed är nominerad för romanen ”Vaken” på Albert Bonniers förlag.
Mimmi Jensen Gellerhed är nominerad för romanen ”Vaken” på Albert Bonniers förlag.Foto: Märta Thisner

”Vaken” handlar om Tess, en osympatisk kvinna som enligt Mimmi Jensen Gellerhed är svår att tycka om.

– Jag ville undersöka tematiken kring ett utanförskap. Sen ville jag ta fram en väldigt gränslös och osympatisk kvinna, eftersom det ofta är män som skildras så. Vad skulle det ge för konsekvenser om det istället var en kvinna som gick över gränsen? Du kan tycka att hon är psykopat, eller bara skadad av sin uppväxtmiljö, jag ger inga svar i boken.

Kristoffer Appelvik Lax är nominerad för diktsamlingen ”och vardagen då när vi stryker och kardar seriöst”.
Kristoffer Appelvik Lax är nominerad för diktsamlingen ”och vardagen då när vi stryker och kardar seriöst”.Foto: Robin Rådenman

Kristoffer Appelvik Lax är nominerad för sin diktsamling ”och vardagen då när vi stryker och kardar seriöst”, som släpptes för nästan precis ett år sedan.

– En person i min närhet gick bort då och jag tror att döden på något sätt trängde sig in i det jag höll på med. Den första raden är ”hur kan jag fortsätta”, och jag tänker att den är viktig för boken och vad den sen tar vägen. Diktjaget har förlorat en närstående och boken är en orientering i svärtan och gyttjan, men den jobbar också med ett begär, en skönhet och med de relationer som finns kvar.

Han jobbar till vardags på skrivarlinjen på Biskops Arnö, en skola som han själv även har studerat vid.

Hur känns det att ha blivit nominerad?

– Det är otroligt roligt så klart. Jag hade inte ens föreställt mig att det kunde ske. Som debutförfattare vet man ju inte hur det ska gå, om boken ska nå någon annan än de närmaste. Jag är så glad att den här boken får leva vidare på det här sättet, säger han.

Författaren Linnéa Sjödin är nominerad för romanen "Bortom Amerika".
Författaren Linnéa Sjödin är nominerad för romanen "Bortom Amerika".Foto: Henrik Montgomery/TT

Författaren Linnéa Sjödin, som nomineras för romanen ”Bortom Amerika”, satt hemma och jobbade när hon fick reda på att Borås Tidning hade sökt henne.

– Jag vet ju att det är kring den här tiden som priset tillkännages, så när jag såg mejlet tänkte jag bara ”hmm”· Men jag vågade verkligen inte alls ta ut något i förväg. Men jag har följt Debutantpriset sedan 2007, och har alltid gillat att läsa just debutanter. Jag är så glad för det här, säger hon.

Romanen har en yttre och en inre handling. Den inre handlingen beskriver makt och hierarkier i en superkapitalistisk stad, men boken handlar också om var gränsen mellan prostitution och normala hierarkiska relationer går.

– Den ytliga handlingen följer en ung kvinna i 20-årsåldern som flyttar till New York från Frankrike, och ska etablera sig där. Hon flyttar in med en annan tjej i Brooklyn och när de får det svårt att att få ihop det ekonomiska börjar de med ”sugardating”, där hon träffar en man och inleder en relation som blir mer och mer komplex och intensiv.

Mikael Yvesand är nominerad för romanen ”Häng City” på Bokförlaget Polaris.
Mikael Yvesand är nominerad för romanen ”Häng City” på Bokförlaget Polaris.Foto: Viktor Gårdsäter

Mikael Yvesand, som nomineras för romanen ”Häng City”, är dubbelt uppmärksammad för sin bok. Sent i höstas blev han nominerad även till Katapultpriset.

– Det kändes svinroligt att få det här samtalet. Jag kan ju inget om den här världen, jag känner mig nästan lite i det blå över det men Debutantpriset hade ju till och med en idiot som jag koll på.

Hur skulle du beskriva romanen för någon som inte läst den?

– Jag har nog sagt rätt många gånger i intervjuer nu att jag inte tycker om handling, eller kanske att jag inte förstår handling. Jag vill inte komplicera folks psyken, jag ville skriva något som jag ville läsa och bara beskriva en tid som jag hade koll på. Så det är en bok om några gossar i Luleå som hittar på saker.

Boken skrev han i Berlin, men närheten till hemstaden Luleå är trots alla väldigt närvarande. Boken släpptes i januari förra året och har sakta men säkert nått en ganska stor publik.

– Jag hade inga referensramar, men det har varit lite av en slowburn, den har vuxit mer och mer och nått fler och fler. Det är så jävla kul att folk gillar den och tar den på allvar. Även folk i början som sa att de inte gillade den, säger han.

Även Sorin Masifi är dubbelt nominerad för sin diktberättelse ”Staten. Systrarna. Dikten”.

– Det är jätteroligt. Jag blir alldeles överväldigad för det här mottagandet som boken fått, säger hon.

Det blev dock en lång väntan. Nio år tog det att skriva boken. Långt in på kvällarna skrev hon efter sitt arbete som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek. Numera jobbar hon som projektledare för den nyvaknade Rinkeby Bokfestival.

– Jag tror egentligen aldrig att jag bestämde mig för att skriva något, det bara blev, och började som ett sorgearbete efter en förlust. Jag hade så stort behov av att skriva av mig och till slut fick den ett eget liv som inte längre bara var min privata sorg.

Sorin Masifi nomineras för diktberättelsen ”Staten. Systrarna. Dikten”.
Sorin Masifi nomineras för diktberättelsen ”Staten. Systrarna. Dikten”.Foto: Lina E Adamo

”Staten. Systrarna. Dikten” är en berättelse i diktform. Den utspelar sig i en kurdisk familj och kretsar kring systerskap, barndom och relationer. Men också kring historia och en kurdisk verklighet. Boken släpptes i nära anslutning till de omfattande protesterna mot den iranska regimen, som blossade upp i landet under hösten.

– Det har varit svårt för jag är så nära. Det hände saker där som jag tog upp i boken, berättar hon.

Flera av årets debutanter är redan nu i gång med att skriva en andra bok, efter att deras debutbok landat.

– Jag skriver så det brinner i mina fingrar. Jag har så mycket material. Det kanske är så att vara kurd, man bär på många historier. Den historien har funnits inom mig hela mitt vuxna liv, säger hon.

Fakta

Nominerade till Borås Tidnings Debutantpris 2023

Kristoffer Appelvik Lax, f. 1985: och vardagen då när vi stryker och kardar seriöst (20tal)

Motivering: För en bildkrockande poesi som väver samman det gåtfulla med det enkla.

Mimmi Jensen Gellerhed, f. 1970: Vaken (Albert Bonniers förlag)

Motivering: För en mörk hemvändarroman som slår undan benen på läsarens förväntningar.

Sorin Masifi, f. 1982: Staten systrarna dikten (Norstedts)

Motivering: För ett sorgearbete som i kollagets form låter poesin koppla ihop individen med kollektivet.

Linnéa Sjödin, f. 1991: Bortom Amerika (Nirstedt/litteratur)

Motivering: För en sinnlig kortroman om unga kvinnors frihetslängtan och riskzoner.

Mikael Yvesand, f. 1986: Häng City (Bokförlaget Polaris)

Motivering: För en träffsäker roman som gestaltar den riktningslösa pojkenergin mellan lek och våld.

Fakta

Borås Tidnings Debutantpris

Borås Tidnings är ett samarbete mellan Borås Tidning och Högskolan i Borås och delades ut för första gången 2001. I år delas priset ut för tjugotredje gången.

Prissumman är 150 000 kronor.

Prisutdelningen sker torsdagen 9 mars 2023 under en debutantdag med författarna i centrum. De fem nominerade författarna kommer under dagen även samtala med elever på Bäckängsgymnasiet i Borås. Dagen avslutas med en prisceremoni då även novellpriset Lilla Debutantpriset delas ut.

Vinnare av Borås Tidnings Debutantpris 2001–2022:

2001: Lotta Lotass – Kallkällan

2002: Maria Zennström – Katarinas sovjetiska upplevelser

2003: Daniel Sjölin – Oron bror

2004: Jonas Hassen Khemiri – Ett öga rött

2005: Ida Börjel – Sond

2006: Andrzej Tichy – Sex liter luft

2007: Martina Lowden – Allt

2008: Viktor Johansson – Kapslar

2009: Sara Mannheimer – Reglerna

2010: Johan Kling – Människor helt utan betydelse

2011: Helena Österlund – Ordet och Färgerna

2012: Tomas Bannerhed – Korparna

2013: Susanna Lundin – Hindenburg

2014: Anna Fock – Absolut noll

2015: Maxim Grigoriev – Städer

2016: Stina Stoor – Bli som folk

2017: Thom Lundberg – För vad sorg och smärta

2018: Agnes Lidbeck – Finna sig

2019: Wera von Essen – En debutants dagbok

2020: Marit Kapla – Osebol

2021: Erik Lindman Mata – Pur

2022: Quynh Tran – Skugga och svalka

Elin ThornbergSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.