Annons

Han blir Tranemos kommunpoet: ”Ska ge en förnimmelse av vad Tranemo är”

Tranemo får en egen kommunpoet till hösten. Poeten Jimmy Alm från Uddebo antar utmaningen att göra dikt av orten under ett år framöver.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Poesi • Publicerad 16 juni 2021 • Uppdaterad 18 oktober 2021
Jimmy Alm ska bli Tranemos kommunpoet.Foto: Niclas Sennerteg

– Jag ska porträttera det som sker och händer i Tranemo kommun i dialog med det som jag porträtterar. Till exempel tänker jag skriva dikt om betongfabriken i Tranemo, hockeylaget i Nittorp och ett kommunstyrelsemöte, säger Jimmy Alm.

Jimmy Alm är framför allt förknippad med projektet ”Dikta dig” i vilket han samtalar med människor och sedan gör dikt av mötet. Och just nu håller han på att färdigställa en dikt om Borås, som ska framföras den 29 juni i samband med Borås 400-årsfirande.

Annons

Den 1 september blir han officiellt Tranemos kommunpoet under ett år framöver. detta sedan finansieringen av projektet blivit klar: Kulturbryggan, en statlig nämnd där det går att söka pengar till kulturprojekt, ställer upp med 894 000 kronor.

– Det blir både spännande och utmanande och jag vet ännu inte själv vad jag ska göra i detalj. Det får växa fram under tidens gång.

De dikter som han ska skriva om stort och smått i Tranemo ska sedan presenteras på fyndiga, konstnärliga sätt, hoppas han:

– Ambitionen är att presentera varje dikt som ett konstverk i sig, men vi får se hur det blir. Kanske skulle man kunna gjuta en dikt om betongfabriken i just betong, och om det blir en dikt om en pizzeria kanske den skulle kunna stå på pizzakartongerna.

Juan Ochoa-Echevarria kläckte idén att inrätta en kommunpoet i Tranemo.Foto: Marie Haglund

Idén till att inrätta en kommunpoet i Tranemo kommer från Juan Ochoa-Echevarria som är verksamhetschef för kultur, bibliotek och fritid i Tranemo kommun:

– En kommun anställer ofta konsulter tillfälligt när det är en viss kompetens som saknas, och Jimmy Alm har en litterär kompetens. När jag kastade fram frågan om han ville bli kommunpoet tände han direkt på idén.

Det finns mycket som en kommunpoet skulle kunna göra, menar Juan Ochoa-Echevarria:

– Han skulle exempelvis kunna ge en förnimmelse av vad Tranemo är genom att berätta om platsen. Kommunala styrdokument är ju inte direkt som att läsa poesi, men han skulle kanske kunna se innebörden i dem på ett annat sätt och göra dem levande. Vad drömmer de arbetslösa i Tranemos om? Och vad är demokrati? Jag skulle kunna spåna kring det här i flera timmar...

Vad hoppas du att det utmynnar i?

– Jag hoppas att det blir något slags bok. Och kanske dyker det också upp poesi på kommunens hemsida. Vem vet?

Annons

Han understryker dock att kommunpoeten kommer att ha stor konstnärlig frihet.

– Vi måste låta konstnären arbeta fritt och vi vill inte styra för mycket. Det ska råda armslängds avstånd, men jag är övertygad om att hans arbeta kommer att hjälpa oss på många sätt. Kanske blir det också en läsfrämjande insats.

Kommer han att bli en poet med kommunalt tjänsterum och passerkort?

– Haha, han kommer att få ett tjänsterum, säger Juan Ochoa-Echevarria.

Niclas SennertegSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons