1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Halsbrytande karikatyr över mänsklighetens tillstånd

Kan man verkligen skratta åt en värld som håller på att gå sönder? Helt visst kan man ordna en scenisk skrattfest till både lindring och påminnelse, tycker Bo W Jonsson.
Elin Bornell, Linn Bjørnvik Grøder, Mikael Dahl och Rasmus Johansson
Foto: Amelia Bordahl

Bäste Läsare. Kanske tillhör du den missmodiga skara som finner tillvaron opålitlig, den egna identiteten svajig, sanning och människovärde korrumperade… Med andra ord uppfattningen om själva verkligheten hamnar i dyster osäkerhet.

Som bekräftelse på ovanstående, eller möjligen lindring, kan man nog räkna in komedin ”Perplex”, vars gestaltning av tillståndets skröplighet blir till en överdådig karikatyr. Författaren Marius von Mayenburg, tillika dramaturg och regissör, är hemmahörande i Tyskland och spelas runt om på världens scener. Han är således en väletablerad dramatiker med verk som bland annat karakteriserats som surrealistisk folkteater, ofta med öppna slut som lika ofta präglas av kaos.

Teaterrecension:

Perplex

Av: Marius von Mayenburg
Översättning: Ulf Peter Hallberg
Regi: Viktor Tjerneld
Scenografi: Katrine Gjerding
På scen: Elin Bornell, Mikael Dahl, Linn Bjørnvik Grøder, Rasmus Johansson
Publik: Fullsatt
Spelas på Borås Stadsteater, Lilla scenen

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Katrine Gjerding har arrangerat en enkel scenografi, föreställande ett spatiöst möblerat vardagsrum med en projektion av grönskande trädgård som fond. Av och till skyms den senare av glittrande stanniolremsor. Till detta kommer den viktiga och varierande ljussättningen, som snabbt ger scenrummet skiftande karaktärer.

I denna miljö har regissören Viktor Tjerneld tillsammans med skådespelarna åstadkommit en tempofylld - och mycket rolig - föreställning, där den ena osannolikheten följer på den andra. I sammanhanget blir därför ingen särskild förvånad över att de fyra skådespelarna uppträder under sina ”riktiga” namn.

Allt börjar med Linns och Rasmus hemkomst efter en tids semester. Småningom uppdagas att grannarna, Elin och Mikael, bor i deras hem, något som inleder en kavalkad av förvandlingar, osäkerheter, missförstånd… Till exempel blir Rasmus liten pojke, Mikael uppträder som älg och blir som sådan föremål för den nu vuxne Rasmus förälskelse, Elin öppnar en konservburk med tänderna och har dessförinnan föreställt en isländsk vulkan medan Elin nöjt sig med att vara viking.

Linn Bjørnvik Grøder
Foto: Amelia Bordahl

Egendomligt nog tycks de fyra underordna sig denna verklighet ständigt på glid med förändrade relationer, förändrade identiteter. Med sinne också för det sceniskt verkningsfulla har von Mayenburg tillfogat ett mystiskt paket som väcker publikens nyfikenhet. När det slutligen öppnas frågar man sig om inte världen därmed utökats med en femte dimension. Mer bör inte här avslöjas om paketinnehållet.

Det förekommer även inslag i skådespelet som kunde kallas för metateater, det vill säga att pjäsen kommenterar sig själv. Så återkommer teatertermen ”den fjärde väggen”, den osynliga vägg hos scenrummet som vetter mot salongen. Eller de illusionsbrytande moment i slutscenen som minner om Bertold Brechts så kallade fjärmningseffekter, detaljer i framställningen som skulle påminna publiken om att det rörde sig om teater med ett innehåll att reflektera över.

Slutscenen, vars innehåll vi heller inte bör avslöja, låter därmed verklighetsförskjutningen kulminera i en föreställning med ohöljd komik och lysande ensemblespel.

Läs mer

Borås

Efter polisens satsning – 40 gamla fall till åtal

Boråspolisen har (nästan) rensat i lådorna.

Nyheter

I NATT: Man var på väg hem från jobbet – blev knivrånad och av med sin moped

En man i 30-årsåldern ska ha blivit rånad på sin moped när han skulle åka från sitt arbete på Sjöbo sent på måndagskvällen.

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Anmälan om allmänfarlig skadegörelse efter smäll på Sjöbo. Efterlyst inte hittad efter polisens sökinsats i Borås.

Nyheter

BORÅS: Bomb detonerade vid bil – polisen vädjar om tips

Skador vid lägenhet efter stora smällen: ”Behöver våra goda medborgares hjälp”.

Borås

Uppgifter: Efterlyst har anknytning till kriminellt gäng – stack från bil

Mannen är misstänkt för inblandning i skjutningarna tidigare under sommaren – upptäcktes av ledig polis.

Borås

Borås: Kvinna med rullator bestulen – polisen efterlyser tips

En äldre kvinna utsatt – polisen går ut med signalement.