Kultur

Gulliga, störande lillebror tar över familjen

bokrecension Artikeln publicerades
Moa Eriksson Sandberg
Moa Eriksson Sandberg

Svartsjuka och kärlek. ”Gulliga lillebror” är en känslosam och fartfylld bilderbok som handlar om att få syskon.

Gulliga lillebror

Bilderbok

Text: Moa Eriksson Sandberg

Bild: Mari Ahokoivu

Förlag: Rabén & Sjögren

Alla tycker att Dorrans lillebror är jättegullig. Själv tycker hon bara att han är tråkig och vill slänga honom till krokodilerna.

I ”Gulliga lillebror” skildrar Moa Eriksson Sandberg Dorrans omtumlande förvandling från ensambarn till storasyster. Uppfinningsrika försök att få mammas uppmärksamhet blandas ledigt med stormiga tankar och eldiga replikskiften.

Seriekonstnären Mari Ahokoivu formar vardagen med hårda konturer och vardagsnära miljöer. Figurernas uttryck är expressiva och ett tankemoln får visa de mörkaste fantasierna, men bilderna är lite stela.

”Gulliga lillebror” är en bok som rymmer både konflikter och kompromisser, men mest kärlek. Dorran roar och engagerar, framför allt i texten.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.