Annons

Gräver i egna förfaderns mordhistoria

Hans förfäder slog ihjäl Engelbrekt Engelbrektsson. Snart 600 år senare nystar succéförfattaren Niklas Natt och Dag i den medeltida mordhistorien.
– Jag tror att det kan ha varit så här det gick till, säger han om sin nya roman.
Litteratur • Publicerad 19 september 2023
Niklas Natt och Dag skildrar skuggan som vilar över hans egen adelssläkt i nya romanen "Ödet och hoppet".
Niklas Natt och Dag skildrar skuggan som vilar över hans egen adelssläkt i nya romanen "Ödet och hoppet".Foto: Henrik Montgomery/TT
Författaren Niklas Natt och Dag ligger bakom "Bellman noir"-trilogin, som blev en stor succé.
Författaren Niklas Natt och Dag ligger bakom "Bellman noir"-trilogin, som blev en stor succé.Foto: Henrik Montgomery/TT
Niklas Natt och Dag.
Niklas Natt och Dag.Foto: Henrik Montgomery/TT

Med sin trilogi om Stockholm under några år i slutet av 1790-talet fick Niklas Natt och Dag framgångar över hela världen.

Nu kommer uppföljaren "Ödet och hoppet". Ytterligare en historisk roman, men baserad på den sanna historien om hur hans anfader Måns Bengtsson 1434 mördade den legendariske upprorsmannen Engelbrekt Engelbrektsson.

Annons

– Vi vet när det hände, vi vet var, vi vet att det skedde med en yxa, men vi vet inte varför, säger Niklas Natt och Dag till TT.

Detta "varför" ska inte avhandlas här. Även en bok baserad på historiska fakta ska få innehålla överraskningar. Niklas Natt och Dag tror hur som helst att han är de sanna motiven på spåren.

– Jag tror att det kan ha varit så här det gick till. Ju mer jag tänkte på det, desto troligare kändes det, säger han.

"Lite är känt"

Det var när han redigerade "1795" som han började fundera på sin nästa bok – hur han kände skräck inför att hans låtsaskompisar som han levt med i flera år nu skulle försvinna från honom för evigt.

– Jag tänkte på att detta kanske kunde vara en intressant historia. Jag började göra research, men insåg att mycket lite är känt om den svenska medeltiden. Varumärket medeltid, i det ingår Ivanhoe, Robin Hood, kanske Arn, kung Arthur. Men den svenska medeltiden, nej.

Han säger att det kunde vara stora problem att hitta i arkiven, att det för många personer bara fanns uppgifter om bröllops- och dödsdag. Influerad som han är av den populärkultur han växte upp med hittade han en av lösningarna i serietidningen Kalle Anka.

– Där fanns pysselgrejer där man skulle dra linjer mellan olika punkter och forma figurer. Man utgick från samma källa, men drog man linjerna olika blev det olika tolkningar.

Påhittat språk

Hur skapade han det språk som romangestalterna talar? Han berättar att språket i 1790-tals-trilogin till stor del var påhittat. I "Ödet och hoppet" var det viktigt att språket skulle låta annorlunda än i hans tidigare böcker.

– Lite isländsk saga. Lite Cormac McCarthy, min husgud, som det låter i "Blodets meridian". Långa högtravande meningar blandat med staccato. Ett lite kargt språk, lite baklänges som Yoda.

Han kallar den nya boken "en genrehybrid", den är bunden till ett format, något som ger både frihet och begränsningar.

Prat om filmatisering

Annons

"Ödet och hoppet" skildrar ett Sverige där klaner slogs mot varandra. Han arbetar nu med en uppföljare (bara en bok, det blir ingen ny trilogi), som ska handla om efterspelet till mordet på Engelbrekt och om inbördeskrig.

Samtidigt har han kontakt med regissören Kristian Petri om en eventuell filmatisering av 1790-tals-trilogin. Tidigare har det bland annat talats om en Netflix-serie på engelska, något han inte skulle varit förtjust i.

– Tänk dig en gammaldags svensk dramaproduktion. Vi får se vad som händer. Vi ska ses igen.

Fakta: Niklas Natt och Dag

Ålder: 43.

Familj: Hustrun Mia och två söner.

Bor: Stockholm.

Yrke: Författare.

Bakgrund: Var tidigare journalist, bland annat som chefredaktör för herrtidningen Slitz under en period. Debuterade 2017 med historiska deckarromanen "1793", som sedan följdes av "1794" och "1795". Trilogin har kallats "Bellman noir".

Aktuell med nya romanen "Ödet och hoppet".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons