Annons

"Gränsöverskridande" Ek får stort stipendium

Dirigenten och arrangören Hans Ek är den första mottagaren av Konstnärsnämndens nya stipendium om 300 000 kronor avsett för "aktiva och gränsöverskridande musikkonstnärer".
Kultur • Publicerad 16 juni 2021
Dirigenten och arrangören Hans Ek är den första att tilldelas Konstnärsnämndens stipendium för "aktiva och gränsöverskridande musikkonstnärer".
Dirigenten och arrangören Hans Ek är den första att tilldelas Konstnärsnämndens stipendium för "aktiva och gränsöverskridande musikkonstnärer".Foto: Henrik Montgomery/TT
Hans Ek har bland mycket annat samarbetat med Laleh, Ane Brun och Michael Nyman, men också flera stora symfoniorkestrar och arrangerat filmmusik.
Hans Ek har bland mycket annat samarbetat med Laleh, Ane Brun och Michael Nyman, men också flera stora symfoniorkestrar och arrangerat filmmusik.Foto: Henrik Montgomery/TT
Med "Dance music symphony" tog Hans EK den elektroniska dansmusiken, EDM, till Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkester i fjol. Arkivbild.
Med "Dance music symphony" tog Hans EK den elektroniska dansmusiken, EDM, till Berwaldhallen och Sveriges Radios Symfoniorkester i fjol. Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT
"Om man kokar ner allt till de enklaste beståndsdelarna – oavsett om man jobbar med en poplåt eller folkmusik eller jazz – så når man till slut ner till musikens dna-nivå", säger Hans Ek.
"Om man kokar ner allt till de enklaste beståndsdelarna – oavsett om man jobbar med en poplåt eller folkmusik eller jazz – så når man till slut ner till musikens dna-nivå", säger Hans Ek.Foto: Henrik Montgomery/TT

På sin vägg har Hans Ek hängt upp en affisch med det periodiska systemet. Den prydliga uppställningen av universums byggstenar är en påminnelse om att musiken är konstruerad på liknande vis.

– Det är någonting som jag har blivit mer och mer fascinerad av på senare år, att om man kokar ner allt till de enklaste beståndsdelarna – oavsett om man jobbar med en poplåt eller folkmusik eller jazz – så når man till slut ner till musikens dna-nivå, säger dirigenten.

Kosmisk baslinje

Annons

Oavsett om han bearbetar musik skriven av Björk, The Knife, Einstürzende Neubauten eller Beethoven så hittar Hans Ek musikens grundämnen. Han jämför det med legobitar, det finns inga regler för hur allting ska sättas ihop.

– Musik är bara musik egentligen, sedan finns naturligtvis alla individuella uttryck. Jag tror att det var poeten Rilke som uttryckte att det finns en kosmisk baslinje som vårt vardagliga småprat förhåller sig till. Det är ungefär så det är. Musiken pågår stort och långsamt någonstans hela tiden, och vi för en dialog med det där eviga.

För ungefär 20 år sedan var det på mode för vita, manliga, rockband att para ihop sig med diverse symfoniorkestrar. Kiss, Scorpions, Metallica, Deep Purple med flera gjorde en ansats till att baxa in rocken i det kulturella finrummet.

"Storslaget och monumentalt"

Men anledningen till att Hans Ek föräras med det nya stipendiet är att han inte nöjer sig med att, likt ovanstående exempel, ägna sig åt "rockmusik, fast med stråkar". Eks användning av symfoniorkestern kan jämföras med den jamaicanske dublegendaren Lee "Scratch" Perrys bruk av studions mixerbord som instrument.

Han upptäcker nya nervbanor som tar bekanta verk till nya platser, och han räds inte att till exempel bryta ned elektronisk dansmusik för att sedan bygga upp den igen i symfonisk tappning.

– Jag har sent i livet upptäckt den elektroniska dansmusiken. Den har väldigt mycket att göra med traditionell orkestermusik, eftersom den bygger så enormt stora och långa linjer till något storslaget och monumentalt. Jag kan bli så otroligt euforisk av att lyssna på det, säger Hans Ek.

Fakta: Konstnärsnämndens stora musikstipendium

Konstnärsnämndens nya stipendium ska delas ut årligen till en "aktiv och gränsöverskridande musikkonstnär med ett betydelsefullt konstnärskap, som tillför musikkonsten och publiken nya dimensioner och som inspirerar nya generationer av musikkonstnärer."

Hans Ek (född 1964) är första mottagare, med motiveringen: ”… för sin musikkonst – en passionerad smältdegel av oväntade möten, historisk resonans och unika ljudlandskap. Hans är en musikalisk brobyggare som skapar nya gedigna vägar både internationellt och konstnärligt.”

Stipendiesumman är på 300 000 kronor.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons