Annons

Grammygalan slopar termen "urban"

Musik • Publicerad 10 juni 2020
Tyler, the Creator , är kritisk musikindustrins anvädning av termen "urban". Arkivbild.
Tyler, the Creator , är kritisk musikindustrins anvädning av termen "urban". Arkivbild.Foto: Chris Pizzello/AP/TT

Grammygalan slutar använda benämningen "urban" för att genrebestämma musik, enligt Variety. Åtgärden är en av flera som införs i syfte att förnya arbetet inom den sammanslutning av inflytelserika personer från den amerikanska musikindustrin som varje år delar ut utmärkelsen – som betraktas som musikvärldens motsvarighet till filmens Oscar, enligt galans vd Harvey Mason.

"Allt det här ingår i det jag hoppas kommer att förvandlas till en ny, öppen och förändrad akademi – och som jag hoppas kommer att bli ett nytt kapitel i vår historia", säger han till tidningen.

Annons

Termen "urban" har sina rötter i 1970-talet och anses i dag innefatta musikgenrer som hiphop, grime och dancehall, men den har också kritiserats av bland annat Tyler, the Creator för att slarvigt stämplas på musik med svarta utförare.

Tidigare i veckan meddelade också skivbolaget Republic Records, med artister som The Weeknd och Ariana Grande, att man slutar att använda "urban" då man genrebestämmer sin musik.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons