Hanna Grahn: Gatstumpen utan namn är ingen värdig plats för Hilds skulptur

Gatstumpen utan namn i Borås är ingen värdig plats för Eva Hilds skulptur Wholly. Nu föreslår Borås Tidnings kulturchef en flytt av verket – till Södra torget.
Hanna GrahnSkicka e-post
Krönika • Publicerad 20 maj 2023 • Uppdaterad 22 maj 2023
Hanna Grahn
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Politiker i kulturnämnden och tekniska nämnden har bråkat om vems fel det är att det nya Södra torget saknar konstnärlig utsmyckning. BT:s kulturchef har ett förslag på lösning.
Politiker i kulturnämnden och tekniska nämnden har bråkat om vems fel det är att det nya Södra torget saknar konstnärlig utsmyckning. BT:s kulturchef har ett förslag på lösning.Foto: Johan Valkonen

Eva Hild, utbildad vid HDK och Gerlesborgsskolan, är en världskonstnär, som bor och verkar i Borås – närmare bestämt Sparsör. Listan över länder och städer där Eva Hild har ställt ut är så lång att man inte vet var man ska börja. Samma sak med de länder och städer där hennes verk finns idag. Vi kan säga Japan, Tyskland och USA bara för att nämna några.

I Borås kan hennes skulpturer ses i Fristad, och vid Stora torget. ”Wholly” (2010) heter den fyra meter långa skulpturen i aluminium som finns i centrala Borås. ”Wholly” köptes in av Borås stad, med stöd av en lång rad donatorer, i samband med Borås internationella skulpturfestival 2010.

I mina ögon är det en kass placering av Eva Hilds skulptur. Som om staden inte har vett nog att lyfta fram skulpturen.
I mina ögon är det en kass placering av Eva Hilds skulptur. Som om staden inte har vett nog att lyfta fram skulpturen.Foto: Hanna Grahn

Problemet är att ”Wholly” står inklämd på en gatstump jämte slitna pingisbord. Det är så lätt att missa den. Gatan har inte ens något namn, så det svårt att förklara för intresserade var den står. I mina ögon är det en kass placering. Som om staden inte har vett nog att lyfta fram skulpturen. Det är som en variant på uttrycket att skomakarens barn har de sämsta skorna.

”Placera den istället mitt på torget i rundeln av bänkar och träd. Där skulle "Wholly” få just den plats som anstår verket.”

En skulptur av Eva Hild behöver rymd omkring sig för att komma till sin rätt. I intervjuer pratar konstnären om hur hon vill kommunicera kontraster, luft och materia, styrka och skörhet. Jag skulle säga att man behöver kunna betrakta de organiska och vindlande formerna med olika avstånd för att till fullo kunna ta in dem. Det är inte möjligt idag. Dessutom begränsas antalet soltimmar på ”Wholly” av de höga husen.

I all ödmjukhet, här kommer ett förslag från mig: Flytta skulpturen till Södra torget! Så är problemen med den obefintliga konstnärliga utsmyckning på det nya fina torget löst. Och politiker i kulturnämnden och tekniska nämnden kan en gång för alla lägga ner bråket om vems fel detta är.

Placera den istället mitt på torget i rundeln av bänkar och träd. Där skulle "Wholly” få just den plats som anstår verket.

För övrigt kunde skulpturer av Eva Hild ses på Wärenstams i Borås nyligen, i en utställning tillsammans med verk av Roj Friberg och Sven-Erik Johansson. Och den som vill ha ännu mer av henne kan passa på på söndag (21 maj) då det är vernissage för Lyckans land, den sista etappen i ett treårigt projekt som kulminerar i samband med Botaniskas 100-årsjubileum i Göteborg. Eva Hilds skulptur ”Loop” är en del i utställningen och under vernissagen som startar klockan två är Eva Hild en av flera konstnärer som medverkar. Projektet Lyckans land är ett samarbete mellan Konstepidemin och Botaniska. ”Loop” har för övrigt tidigare synts utanför Åhaga i Borås.

I alla fall, det kan inte bli tydligare än så: Jämför placeringen av ”Loop” i Botaniska med ”Wholly” inklämd på en minimal gatstump i Borås. Övriga argument är överflödiga.

På tal om skulpturer

En av Louise Bourgeois ikoniska jättespindlar har nyligen sålts för motsvarande 340 miljoner kronor vid en auktion i New York. Enligt auktionshuset Sothebys är det den högsta summan som ett verk av en kvinnlig skulptör någonsin har sålts för.

Bourgeois avled 2010 vid 98 års ålder. Hon föddes i Paris men bodde i sitt vuxna liv i New York. Abecita popkonst och foto i Borås har flera verk av Louise Bourgeois i sina samlingar, bland annat en av hennes ”I Said Yes With My Eyes”. Den är magnifik i all sin enkelhet.