Annons

Frans gör comeback med låtsläpp och siktet inställt på turné och album

Frans är taggad. Med musik mer än tillräckligt för ett helt album och med ny tatuering från Brasilien släpper den 20-årige artisten nästa fredag nya låten ”One Floor Down”. Frans Jeppsson Wall satsar på sitt tredje genombrott i karriären.
Musik • Publicerad 5 januari 2019 • Uppdaterad 14 januari 2019
Frans hemma i Ystad, laddad inför ett nytt steg i karriären.
Frans hemma i Ystad, laddad inför ett nytt steg i karriären.Foto: Mark Hanlon

Det har med något litet undantag varit tyst kring Frans sedan låten ”Liar” för två år sedan. Annat har fått ta tid. Efter melloäventyret satsade Frans på att gå klart gymnasiet. Förra sommaren tog han studenten och han har sedan dess kunnat fokusera helt och hållet på musiken.

Nu är tre singlar klara och släpps successivt. Siktet är inställt på turné med start i sommar och ett framtida album.

Annons

–  Vi vill visa att vi har skrivit mycket musik och att vi jobbar mot ett album så att jag kan åka ut och spela min egen musik, säger Frans.

I Sverige strömmas numera den mesta musiken, medan det i Tyskland och Frankrike krävs ett fysiskt album för att få kärlek.

Och du vill väl ha kärlek?

– Jag älskar kärlek.

Studion vid Stortorget i Ystad är nästan som Frans vardagsrum.
Studion vid Stortorget i Ystad är nästan som Frans vardagsrum.Foto: Mark Hanlon

Frans är fundersam och lite låg inför låtsläppet. Så brukar det vara, förklarar han. Skolan gick han färdig för att få vara kvar i ett socialt sammanhang och få tid att mogna. Och för att lyssna på släkten som enhälligt ansåg att han behövde en backup. Men det är musiken som han hela tiden har velat satsa på, och han har regelbundet varit i studion.

– Vi har experimenterat. Vi har verkligen försökt att hitta det jag vill göra. Det är svårt efter att ha skrivit en låt som blev så stor som ”If I Were Sorry”, och sedan bestämma sig för den vägen. Är det det här jag vill göra resten av livet?

I experimenterandet har inte funnits några musikaliska gränser; jazz, pop, r'n'b, reggae, hip hop, EDM.

– De nya låtarna är en samling av allt som vi har experimenterat med, säger Frans.

Fredrik Andersson upptäckte Frans. Sju år gammal slog han igenom med Zlatan-låten. Fredrik Andersson sitter med vid intervjun i skivbolaget Cardiac Records studio vid Stortorget i Ystad. De bollar svar, vänder och vrider på saker och ting, som de gör både i studion under inspelningarna och låtskrivandet och privat. Det märks att de är tajta, goda vänner.

Fredrik Andersson har följt Frans sedan han första gången slog igenom vid sju års åder med Zlatan-låten.
Fredrik Andersson har följt Frans sedan han första gången slog igenom vid sju års åder med Zlatan-låten.Foto: Mark Hanlon

– Frans har precis fyllt 20. Han har slagit igenom två gånger, en gång när han var sju och en gång när han var 17. Nu börjar det på riktigt, säger Fredrik Andersson och berömmer Frans utveckling och hans låtskrivande.

Annons

– Tack, svarar Frans. Det handlar om att jag vill stå för det jag skriver under en lång tid. Till hundra procent. De nya låtarna är om händelser och känslor som står mig nära.

Vad är målet ? Du har vunnit mellon, vunnit Grammis, turnerat. Hur ser du på din framtid?

– Okej, så frågar min morfar hela tiden. Alla gillar artisteri på olika vis. Man kan gilla skapandet, det kreativa, uppmärksamheten och spelningarna. Mitt mål har alltid varit spelningarna. Kontakten på scen, det är det man jobbar för.

Omslaget till nya låten med Frans ”One Floor Down”.
Omslaget till nya låten med Frans ”One Floor Down”.Foto: Mark Hanlon

Just nu sprids omslagsbilden på nya låten runt om i världen under hashtagen #onefloordown.

Så i någon mån sköter de hängivna fansen marknadsföringen. I samband med att den första låten släpps kommer också en musikvideo, inspelad nästan helt och hållet i Ystad med Filip Iversen från Sjöbo som regissör och med Frans vänner som agerande.

Filip Iversen gjorde också videon till ”If I Were Sorry”, inspelad i ett växthus utanför Köpingebro.

– Låten handlar om att släppa loss och om lekfullhet, att låta livet hända, säger Frans.

Så får vi se på videon och höra den nya låten, som bär Frans signum, men med ett tyngre sound och gung än vad vi kanske är vana vid.

På videon är det en tjej som får lite mer uppmärksamhet av Frans.

Vem är det ?

Annons

Han svarar lite undvikande.

– Hon är jättetrevlig, bor i Malmö men har åkt till Australien.

Några spelade känslor var det inte fråga om på videon.

– Jag är en dålig skådespelare, säger Frans som också är igång och repar med sitt nya band.

Precis som med turnén efter ”If I Were Sorry” har musikerna hämtats från Skurups folkhögskolas musiklinje. Fast det är helt nya musiker.

Frans har hunnit med mer än musiken sedan han slutade skolan. Han har debuterat som programledare i en serie tv-program som spelats in för Utbildningsradion. Frans åkte med ett team till England för att hänga med fotbollsproffs i Premier League, tre kvinnliga och tre manliga proffs. Resultatet blir en serie program som ska visas för elever i årskurs fem och sex i engelskundervisningen. Frans, med engelsktalande pappa, är tvåspråkig och har något så ovanligt som ett brittiskt engelskt uttal.

Du har också skaffat en ny tatuering?

– Ja, säger Frans och visar en kompassros som är tatuerad på underarmen.

Frans taggade sig i somras på en semesterresa till Brasilien. Kompassrosen, som Frans skissat förlagan till själv, visar en klar färdriktning.

Precis som musiken ?

Annons

– Visst, säger Frans.

Ulf MårtenssonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons