GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Från "Solsidan" till thrillerdebut

Som manusförfattare ligger Ulf Kvensler bakom tv-succéer som ”Vår tid är nu” och ”Solsidan”.
Nu är det dags för romandebut. ”Sarek” är berättelsen om fyra personer som ger sig ut på en vandring i Sarek, men redan på första sidan får läsaren veta att någonting har gått väldigt fel.
Litteratur • Publicerad 19 april 2022
Ulf Kvensler har en lång karriär bakom sig som manusförfattare. "Sarek" är hans första roman.
Ulf Kvensler har en lång karriär bakom sig som manusförfattare. "Sarek" är hans första roman.Foto: Paul Wennerholm/TT
Ulf Kvensler har själv varit ute och vandrat en del, bland annat i Norge och Schweiz. Men när han väl vandrade i Sarek visade det sig vara en större utmaning än han trott.
Ulf Kvensler har själv varit ute och vandrat en del, bland annat i Norge och Schweiz. Men när han väl vandrade i Sarek visade det sig vara en större utmaning än han trott.Foto: Paul Wennerholm/TT
Först kommer boken "Sarek". Senare i höst visas tv-serien "Nattryttarna" på C More och TV4. Den har Ulf Kvensler skrivit manuset till.
Först kommer boken "Sarek". Senare i höst visas tv-serien "Nattryttarna" på C More och TV4. Den har Ulf Kvensler skrivit manuset till.Foto: Paul Wennerholm/TT

”Sarek” utspelas inte oväntat i Sarek, den stora nationalpark som ligger i Lappland. Varje år brukar trion Anna, Henrik och Milena ge sig ut på vandring. I år vill Milena ha med sig nya pojkvännen Jacob. Anna och Henrik låter sig tveksamt bli övertygade – och tveksamheten blir inte mindre när vandringen börjat.

– Jag har drömt om att skriva en bok sedan jag var sju-åtta år, berättar Ulf Kvensler.

– När jag var liten hittade jag på titlar och hade en bild av hur omslagen skulle se ut. När jag var tio skrev jag en deckare, men den var så hopplöst tilltrasslad att jag gav upp.

I vuxen ålder följde en karriär med manusskrivande, och då och då regijobb. Men drömmen om att skriva en bok fanns kvar.

– När man jobbar som huvudförfattare på ett stort projekt som ”Vår tid är nu” så måste man jobba med att jämka samman olika viljor. Jag var sugen på att göra något bara själv.

"Det var skitjobbigt"

Hans hustru och hans agent tyckte att Ulf Kvenslers första bokidé inte riktigt höll. Då tog han tag i idén kring ”Sarek”, som han tidigare funderat på att utveckla till ett filmmanus.

– När jag började skriva hade jag inte varit i Sarek, men jag hade gjort många vandringar i bland annat Norge, i Schweiz och i Yellowstone i USA. Sen åkte jag till Sarek med några vänner, och insåg vilken skillnad det är att gå oledat. Plötsligt kommer en sjö eller ett stort snår som du måste ta dig förbi. Vi gick in som 50-åringar och kom ut som 70-åringar.

När de kommit fram antecknade han i mobilen allt det han hade upplevt under vandringen.

– Det var skitjobbigt, men det fanns också euforiska stunder. När man är där måste man vara i nuet på ett sätt som annars aldrig händer, säger Ulf Kvensler.

"Att be om en käftsmäll"

Något han funderade mycket över var hur han, en 50-årig man, skulle kunna gestalta de två kvinnliga huvudpersonernas inre liv.

– Att som 54-årig man gestalta det inre livet hos en 30-årig kvinna, det är att be om en käftsmäll, säger han och skrattar.

– Det som gav mig mod var tanken på att män och kvinnor, när det gäller det som pågår i huvudet, ändå är lika till 95 procent.

I höst börjar han skriva nästa bok (en spänningsroman, ja, ännu hemligt innehåll, ja). Då kommer också den av honom skrivna tv-serien ”Nattryttarna” på C More och TV4. Den baseras på Sophie Jahns självbiografiska bok om de sexuella övergrepp som skedde på en ridskola på Ekerö på 1990-talet.

Fakta: Ulf Kvensler

Ålder: 54 år.

Familj: Hustrun Pia.

Bor: I Stockholm.

Yrke: Manusförfattare, författare, regissör, skådespelare.

Tidigare: manus till bland annat: "Om Stig Petrés hemlighet", "Vår tid är nu", "Solsidan", "Molanders", "Svartsjön".

Aktuell: Med romandebuten "Sarek".

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.