Annons

Finurlig deckargåta i fotbollens värld

Johan Nilsson, skönlitterär författare, deckardebuterar med en roman om kriminalitet, fotboll och människor. Lika väl skrivet som berättat, tycker recensenten Bengt Eriksson.
Bokrecension • Publicerad 12 juni 2021 • Uppdaterad 15 juni 2021
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
I början av  juni kommer Johan Nilssons spänningsroman "Jubelår" ut.
I början av juni kommer Johan Nilssons spänningsroman "Jubelår" ut.Foto: Elsa Kvint
Fotbollsdeckare

Jubelår

Författare: Johan Nilsson

Förlag: Offside Press

”Jubelår” är en deckare som skrivits av en författare. Den distinktionen syftar på att författaren, som må vara deckardebutant men tidigare har skrivit skönlitterära romaner, åstadkommer mycket mer än att skapa den typiska deckarspänningen.

Johan Nilsson skriver och berättar väl. Han kan teckna och fördjupa både miljöer och personer, förmedla en berättelse så den verkligen blir en berättelse. Och han gör det med den sortens skriftspråk som är så svårt att skriva: korta meningar, inga onödiga bisatser, rakt och till synes enkelt. Varje ord har vägts på en stilistisk våg (typ tio bortvalda ord innan det rätta infann sig).

Annons

Fotbolls- och polisromanen ”Jubelår” utspelar sig till de flesta procent i staden Nordrup. Händelserna skildras genom tre personer, som presenteras i följande ordning:

Elena Hummel är polis. Karriären låg framför henne, skulle snart bli kriminalkommissarie, men Elena degraderades efter ett totalfiasko sex år tidigare. Sitter nu i en källarlokal i grannstaden Altstadts polishus och arbetar för Nationella enheten mot illegalt spel, denna underprioriterade avdelning inom polisen.

William Berkhaven var en ung, lovande fotbollsspelare i FC Nordrup. Uttagen till U19-landslaget, flera toppklubbar höll ögonen öppna. Dock skulle han först spela upp Nordrup i Superligan. Men så – just detta ord – skadades William. (Man kan ju skadas av olika orsaker, på plan eller utanför…)

Claus Hansen, ordförande i FC Nordrups supporterklubb, gick och såg fotboll med sin pappa. Nu tar Claus med sig sonen Lukas till Bryggarstadions ståplatsläktare och ser Nordrup spela hemma.

En fjärde huvudperson utgör den kriminaltråd som knyter ihop berättelsen och personerna. Han heter Robin Kemp, stadens gangster, och orsakade polisfiaskot för sex år sen. Matchfixning, storgambling och 500 000 försvunna euro. Gangstern Kemp försvann också – med eller utan pengar?

Det ryktas i spelkretsar att Robin Kemp är på väg tillbaks till Nordrup. Varför? Ska han försöka samma sak igen: ännu en matchfixning? Och ska polisen Elena kunna gripa honom den här gången? Få revansch, som polis.

Rätt finurlig och smått oväntad deckargåta, lite action i slutet. Men Johan Nilsson betonar inte detta, låter inte det kriminella gå före det mänskliga. ”Jubelår” är både en fotbolls- och polisroman; dessutom och framför allt en roman om människor och deras liv, i och kring fotbollen.

William har gjort come back, trots vad läkaren sa om knäskadan, och ska äntligen spela upp Nordrup i Superligan. Efter en stroke finns Claus hustru, Lotte, på ett vårdboende. Han kan inte nå fram till henne, som det verkar, och hon uppfattar inte honom. Elena går på AA-möten och är nykter alkoholist. Men om ett lagom intag av alkohol ger behövlig skärpa åt ens tanke, hur gör man? Hur gör Elena?

Samtidigt, i och under allt detta, romanen igenom, pulserar den föränderliga svenska fotbollskulturen. Vad den var. Vad den blivit. Och observera, allt detta får plats på… 243 sidor!

Bengt ErikssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons