Kultur

Finfint underhållningsvåld i Londons undre värld

Film Artikeln publicerades
Filmens berättare är skvallerjournalisten Fletcher som spelas av Hugh Grant.
Foto: Christopher Raphael
Filmens berättare är skvallerjournalisten Fletcher som spelas av Hugh Grant.

Illvilligt rävspel och komiska förvecklingar i Londons undre värld. ”Gentlemen” är en förhållandevis inspirerad gangsterkomedi med förnämlig skådespelarensemble.

The gentlemen

Action

I rollerna: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam m fl

Regi: Guy Ritchie

Med gangsterkomedin ”Gentlemen” är regissören Guy Ritchie (”Lock, stock and two smoking barrels”) tillbaka där han trivs bäst. I kriminella London-kretsar bland färgstarka brottslingar med lustiga smeknamn, hårda knogar och rappa käftar.

Vissa ser det kanske som ett steg bakåt för Ritchie mot en fantasilös upprepning av tidigare karriärframgångar. Själv är jag glad att han omedelbart efter ”Aladdin” distanserar sig från dylikt Disney-trams. ”Gentlemen” tycks vara hans sätt att rensa bort den sockersöta eftersmaken av familjefilm med en underhållningsvåldsam, barnförbjuden styrketår av knark, fula ord och gris-sex (fråga inte…).

Colin Farrell spelar kampsportstränaren Coach som leder en grupp välklädda ligister i Guy Ritchies ”The gentlemen”
Foto: Christopher Raphael
Colin Farrell spelar kampsportstränaren Coach som leder en grupp välklädda ligister i Guy Ritchies ”The gentlemen”

Rollistan i ”Gentlemen” skojar man inte bort (även om det inte hade skadat att ha mer än en framträdande kvinnlig skådespelare). Matthew McConaughey spelar en amerikansk drogbaron vars marijuanaimperium skall säljas till högstbjudande, vilket utlöser en chockvåg av komplotter i den undre världen. Charley Hunnam är hans högra hand. Colin Farrell spelar irländsk boxningscoach och fadersgestalt åt ett gäng GoPro-filmande gatufajters. Och så Hugh Grant, som en sliskig tabloid-journalist som tror sig kunna utpressa de stora fiskarna med ett filmmanus som påstås innehålla allt om deras skumraskaffärer.

Mycket av filmen är berättad via detta fiktiva manus, uttryckt som en anekdotisk rövarhistoria, vilket gör narrativet medvetet opålitligt. Det innästlade upplägget av förvecklingar och kvicka vändningar påminner om den Agatha Christie-liknande pusseldeckar-pastischen ”Knives out”. ”Gentlemen” blir Ritchies ironiska variant på att ta tillbaka mordet från den venetianska vasen och slänga ut det i London-gränderna där det hör hemma.

Att filmen inte erbjuder något nytt kompenseras av Ritchies förhållandevis inspirerade arbete bakom kameran. Men det främsta argumentet för att gå och se filmen levereras av den förnämliga ensemblen framför.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.