Annons

Loreen skriver historia – vinner Eurovision igen

Loreen skriver historia i Liverpool. Hon vinner Eurovision med "Tattoo" och blir därmed den första kvinnan att ta hem tävlingen två gånger.
– Just nu känns allt surrealistiskt, jag är alldeles överväldigad, säger hon.
Eurovision Song Contest • Publicerad 14 maj 2023
Loreen vinner Eurovision Song Contest. "Det här är överväldigande, jag är så lycklig", sade hon i direktsändning.
Loreen vinner Eurovision Song Contest. "Det här är överväldigande, jag är så lycklig", sade hon i direktsändning.Foto: Jessica Gow/TT
Käärijä från Finland framför låten ”Cha cha cha”.
Käärijä från Finland framför låten ”Cha cha cha”.Foto: Jessica Gow/TT

Den svenska artisten har haft oket av ett rejält favoritskap hängande över sig inför finalen – samtidigt som experterna har varnat för uppstickaren Käärijä från Finland, som fick publiken att gå upp i brygga med sitt energifyllda bidrag "Cha cha cha".

Men Loreen levde upp till förväntningarna och kunde nu elva år efter segern i Baku med "Euphoria" lyfta Eurovision-statyetten mot skyn.

Annons

Efteråt är hon rörd, men samlad. När TT träffar henne har hon inte hunnit smälta resultatet ännu.

– Det är nästan så att det inte går att ta in, säger hon.

TT: Vad tänkte du när du satt där och Finland låg i ledningen efter publikrösterna?

– Jag minns inte att jag tänkte något speciellt. Varken att "nu är det kört" eller något annat. Jag försökte bara vara i mig själv och andas.

TT: Vad är det första du ska göra efter det här?

– Direkt efter det här? Jag ska tacka alla som har varit runtomkring mig hela tiden. Jag har så många jag måste tacka, herregud!

Finland också favorit

Hela veckan har Finlands bidrag pekats ut som det enda numret som kan utmana tidigare Eurovisionvinnaren Loreen. Spekulationerna inför finalen har handlat om att än den ena än den andra skulle ta hem hela rasket.

När alla juryröster hade presenterats låg Loreen etta med 340 poäng – medan Käärijä bara hade 150 poäng och låg fyra. Tvåa låg Israels Noa Kirel och trea Italiens Marco Mengoni.

Besvikelsen var stor i Finland efter beskedet att landet, som hade hoppats på sin andra vinst i Eurovision, "bara" kom tvåa.

”Målet var att vinna, och trots att placeringen är historisk känner jag mig lite besviken just nu”, säger Käärijä i ett pressmeddelande enligt finländska Yle.

Annons

I den nervpirrande avslutningen fick Finland flest röster av tittarna, men Loreen vann eftersom hon var den som tog hem en så stor andel av jurygruppernas poäng.

Sändningen från Liverpool inleddes med ett nummer där bland andra fjolårets vinnare, Kalush Orchestra rappade, dansade och sjöng sin vinnarlåt "Stefania".

Sedan följde en flaggparad med samtliga tävlande länder – till tonerna av fyra ukrainska Eurovisionveteraner: Go_a, Jamala, Tina Karol och Verka Serduchka som gästartister.

Brittisk-irländska programledarna Alesha Dixon, Hannah Waddingham och Graham Norton och den ukrainska programledaren Julia Sanina delade på värdskapet under kvällen.

Cornelia Jakobs sjöng

Av tävlingsbidragen bjöds på bland annat Edith Piaf-aktig disco från Frankrike, australisk glamrock med keytar och druidpop från Moldavien.

Som första mellanakt ackompanjerade trummisen Roger Taylor från Queen fjolårets tvåa Sam Ryder, som framförde sin senaste singel "Mountain".

Andra mellanakten, en hyllning till Liverpoolartister som John Lennon och Atomic Kitten, innehöll fjolårets svenska tävlande Cornelia Jakobs som sjöng en cover på Mel C:s låt "I turn to you", i en pool med vatten på scenen. Akten kulminerade i Nederländernas Duncan Laurences smäktande version av fotbollsklassikern "You'll never walk alone".

En annan svensk som syntes i sändning var Björn Ulvaeus som berättade om hur livet förändrades för Abba-medlemmarna efter Eurovisionvinsten i Brighton 1974.

Fakta: Så gick det i Eurovision

1. Sverige, 583

2. Finland, 526

3. Israel, 362

4. Italien, 350

5. Norge, 268

6. Ukraina, 243

7. Belgien, 182

8. Estland, 168

9. Australien, 151

10. Tjeckien, 129

11. Litauen, 127

12. Cypern, 126

13. Kroatien, 123

14. Armenien, 122

15. Österrike, 120

16. Frankrike, 104

17. Spanien, 100

18. Moldavien, 96

19. Polen, 93

20. Schweiz, 92

21. Slovenien, 78

22. Albanien, 76

23. Portugal, 59

24. Serbien, 30

25. Storbritannien, 24

26. Tyskland, 18

Fakta: Sveriges segrar i Eurovision

1974: ABBA "Waterloo"

1984: Herreys "Diggi loo diggi ley"

1991: Carola Häggkvist "Fångad av en stormvind"

1999: Charlotte Perrelli (då Nilsson) "Take me to your heaven"

2012: Loreen "Euphoria"

2015: Måns Zelmerlöw "Heroes"

2023: Loreen "Tattoo"

Det enda land som har lika många segrar i Eurovision Song Contest är Irland.

Källa: SVT

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons