Annons

Filmrecension: Själlös Airbnb-action

Oinspirerade superhjältar utan estetik i den generiska Netflix-rullen "The old guard", som inte ens bjuder på några särskilt imponerande actionscener.
Filmrecension • Publicerad 8 juli 2020
Urgamla superhjältarna i "The old guard" får svårt att gömma sig i en värld av övervakning. Pressbild
Urgamla superhjältarna i "The old guard" får svårt att gömma sig i en värld av övervakning. PressbildFoto: Netflix
De odödliga elitsoldaterna i "The old guard" exponeras i en tråkig och lättglömd actionmacka. Pressbild.
De odödliga elitsoldaterna i "The old guard" exponeras i en tråkig och lättglömd actionmacka. Pressbild.Foto: Netflix

Charlize Theron spelar Andy, eller Andromache av Scythia som hon egentligen heter. Ledaren för en grupp odödliga elitsoldater som skyddat den mänskliga civilisationen i tusentals år. De har bränts på bål som häxor och fajtats mot röda khmererna, och ändå alltid läkt ihop som Wolverine i "X-men" (men utan andra coola förmågor).

Ingen har känt till deras hemlighet eller kunnat hota deras existens förrän nu. Tydligen krävdes det övervakningsteknik från en särskilt girig nörd, modellerad efter Silicon Valleys värsta så kallade "tech bros", komplett med hoodie under kavajen, för att avslöja superhjältarna. Skurken jobbar för ett stort läkemedelsföretag och vill experimentera på de odödliga för att kunna utrota demens och förstås bli superrik.

Annons

Charlize Theron är för bra för det här filmiska stolpskottet. Även den belgiske skådespelaren Matthias Schoenaerts har gjort misstaget att ansluta sig till rollbesättningen. Ingen av skådespelarna i "The old guard" ser ut att vilja vara där, och verkar på riktigt plågas av alla lökiga b-filmsrepliker som de tvingas leverera. Det inkluderar de odödligas senaste tillskott Nile (KiKi Layne), en soldat som "vaknar" och upptäcker sina krafter efter att hon blivit skjuten i Mellanöstern.

Det finns en ansats att fördjupa rollpersonernas känsloliv, typ "vad jobbigt att vi måste vara odödliga och överleva alla som vi älskar", men deras dödslängtan blir snarare det enda som publiken har att relatera till.

En hjärndöd action borde åtminstone bjuda på imponerande actionscener. Folk blir visserligen avrättade till höger och vänster med både skjutvapen och svärd, men den särpräglade estetiken från serietidningsförlagan saknas helt i filmen. Välkoreograferade fajtscener kan inte väga upp för en estetisk inramning där allt ser ut som en annons för Airbnb.

Fakta: The old guard

Genre: Action

Premiär: 10 juli på Netflix

I rollerna: Matthias Schoenaerts, Charlize Theron, Kik Layne

Regi: Gina Prince-Bythewood

Speltid: 1 timme 58 minuter

Åldersgräns: rekommenderad från 16 år

Betyg: + +

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons