GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Filmrecension: Isig action med övervintrad hjälte

Skådespelaren Liam Neeson har blivit en egen genre. Långtradarthrillern "The ice road" är en av de bättre filmerna i hans eviga serie av lättglömd pappa-action.
Filmrecension • Publicerad 28 juli 2021
Liam Neeson måste köra en långtradare över en farlig sträcka isväg i "The ice road." Pressbild.
Liam Neeson måste köra en långtradare över en farlig sträcka isväg i "The ice road." Pressbild.Foto: Netflix/AP
En mesig försäkringsagent (Benjamin Walker), en ung brottsling (Amber Midthunder) och en långtradarveteran (Liam Neeson) välter på isvägen och äventyrar sitt räddningsuppdrag. Pressbild.
En mesig försäkringsagent (Benjamin Walker), en ung brottsling (Amber Midthunder) och en långtradarveteran (Liam Neeson) välter på isvägen och äventyrar sitt räddningsuppdrag. Pressbild.Foto: Netflix/AP

Uppe i norra Kanada sker ett mystiskt ras i en diamantgruva. Gruvarbetarna blir instängda och luften försvinner snabbt. Det enda som kan rädda dem är tungt maskineri som måste fraktas över livsfarliga isvägar. Mannen som får uppdraget heter Mike McCann, en utbränd långtradarchaffis som precis fått sparken från sitt vanliga jobb efter att han försvarat sin mentalt funktionsvarierade bror.

McCann reser i karavan tillsammans med ett brokigt gäng chaffisar – med en nymuckad ung tjej och en mesig försäkringsagent som jokrar i leken. Ganska snabbt uppdagas det att räddningsuppdraget är en del av en komplott initierad av ett ondskefullt företag som håller i trådarna för att i casha in stort på "olyckan".

Laglös rättsskipare

Det betyder förstås att lastbilskaravanen också råkar ut för en och annan "olycka".

En del filmer kan bära på känslan av att man har sett dem förut. Det är inte nödvändigtvis en negativ kvalitet. Liam Neeson gör här åtminstone en roll som inte liknar "laglös rättsskipare" i stil med "Taken"-serien.

"The ice road" påminner mer om – både till temperatur och upplägg – "The grey" (2011), där Neeson och ett gäng tjuvskyttar jagas av vargar över ett oförlåtande vinterlandskap. Kanske passar hans fejs helt enkelt bäst när orosrynkorna kompletteras av ett väderbitet uttryck.

Mäktiga sekvenser

Tung last på bräckligt underlag i snöoväder, dessutom i kamp mot klockan, är tydliga spänningshöjare som driver "The ice road" i mål utan att den blir tråkig.

Actionsekvenserna på de vidsträckta islandskapen är mäktiga att uppleva på stor duk, kanske lite extra om man själv har kört ett tungt fordon över en is. Ändå hade "The ice road" premiär direkt på Netflix i USA, och tyvärr har filmen en eftersmak av tv-film som mot slutet är svår att ignorera. Bristen på originalitet, med klichéartade företagsskurkar och halvhjärtade biljakter, sliter på tålamodet.

Fakta: The ice road

Genre: Action

Premiär: 30 juli 2021

I rollerna: Liam Neeson, Benjamin Walker, Laurence Fishburne, Amber Midthunder med flera.

Regi: Jonathan Hensleigh

Speltid: 1 timme 49 minuter

Åldersgräns: 15 år

Betyg: + + +

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.