Filmrecension: Högintensiv värdetransportaction

Guy Ritchie levererar knepigt mysterium och brutal action i hårdkokta "Wrath of man".
Filmrecension • Publicerad 28 juni 2021
Jason Statham är tillbaka i en åktur fullpumpad av testosteron i "Wrath of man". Pressbild.
Jason Statham är tillbaka i en åktur fullpumpad av testosteron i "Wrath of man". Pressbild.Foto: SF
Det är ingen lek att jobba som säkerhetsvakt för värdetransporter i Los Angeles. I "Wrath of man" återförenas Jason Statham med sin brittiske landsman, regissören Guy Ritchie, för en våldsam hämndhistoria. Pressbild.
Det är ingen lek att jobba som säkerhetsvakt för värdetransporter i Los Angeles. I "Wrath of man" återförenas Jason Statham med sin brittiske landsman, regissören Guy Ritchie, för en våldsam hämndhistoria. Pressbild.Foto: SF

I ett Los Angeles där himlen alltid är dassig av smog tar säkerhetsvakten "H" (Jason Statham) ett jobb på transportföretaget Fortico. De hanterar värdefullt kapital och är därför sårbara byten ute på vägarna. H klarar knappt inträdesprovet men visar sig snart ha oanade förmågor när han avrättar ett gäng rånare som attackerar en av deras värdetransporter.

Som företagets nya guldkalv verkar ändå H planera något annat än en karriär i den livsfarliga kurirbranschen. Hans förflutna visar sig vara mer komplicerat och genom tillbakablickar uppdagas ett motiv om rättfärdigad hämnd.

Den brittiske regissören Guy Ritchie och hans landsman, det skallige muskelpaketet Jason Statham, slog igenom samtidigt i Ritchies rappkäftade gatugangsterfilmer "Lock stock and two smoking barrels" (1998) och "Snatch" (2000). Två filmer som kändes nyskapande när de kom, men som har frusit i tiden och vars retliga machotugg gör de svåra att se om idag. Stathams och Ritchies sista film tillsammans blev den unisont sågade "Revolver" (2005).

Sedan dess har Ritchie kämpat i motvind med allt tröttare filmer från Londons underjord, och mindre lyckade beställningsjobb som "King Arthur: legend of the sword" (2017) och "Aladdin" (2019). Allt medan kampsportsfantasten Statham blivit en stapelvara i svulstiga actionserier som "Fast and the furious" och den mer direkt-till-vod-doftande "The Mechanic".

När duon teamar upp igen 2021 för "Wrath of man" är resultatet överraskande vitalt. Den något andefattiga hämndhistorien vägs upp av ett stundtals ultravåldsamt mysterium som vecklas ut med allvarlig skärpa. Ritchie berättar aldrig för mycket, vare sig i dialog eller visuellt.

En tidig rånsekvens skildras med klaustrofobisk stress inifrån värdetransporten och låter fotot bli en rollperson i sin egen rätt, det känns som att sitta inne i bilen. Rånet blir sedan en nyckelhändelse som filmen fortsätter återvända till, men ur nya vinklar där omständigheter och bakgrund avslöjas i precis rätt takt.

Filmen är baserad på den franska förlagan "Le Convoyeur" (2004), vilket kanske förklarar varför Ritchies mer irriterande tendenser tvättats bort. Det är också en utmärkt roll för Jason Statham som slipper vara rolig och kan spela ut sina starka sidor: som dödlig hårding med ett hjärta av guld.

Fakta: Wrath of man

Genre: Action/thriller

Premiär: 30 juni 2021

I rollerna: Jason Statham, Holt McCallany, Josh Hartnett med flera.

Regi: Guy Ritchie

Speltid: 1 h 59 minuter

Censur: 15 år

Betyg : + + +

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.