Annons

Filmmakare protesterar vid Irans ambassad

I protest mot den iranska regimens behandling av landets filmskapare och till stöd för kvinnoupproret i Iran arrangerade Stockholms Filmfestival under tisdagen en manifestation utanför Irans ambassad på Lidingö.
Film • Publicerad 15 november 2022
Stockholms filmfestival manifesterar till stöd för iranska filmskapare och de orättvisor som kvinnor utsätts för i Iran.
Stockholms filmfestival manifesterar till stöd för iranska filmskapare och de orättvisor som kvinnor utsätts för i Iran.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Regissören Tarik Saleh är en av deltagarna i en demonstration arrangerad av Stockholms Filmfestival utanför Irans ambassad på Lidingö.
Regissören Tarik Saleh är en av deltagarna i en demonstration arrangerad av Stockholms Filmfestival utanför Irans ambassad på Lidingö.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regissörerna Ali Abbasi, Tarik Saleh, Rodja Sekersöz och Lisa Farzaneh fanns bland demonstranterna, tillsammans med skådespelarna Gizem Erdogan, Bahar Pars och poeten och manusförfattaren Arazo Arif.

Ali Abbasis film "Holy Spider", som premiärvisats under festivalen, belyser frågan om kvinnors ställning i Iran och fick av censurskäl inte spelas in där. Inspelningen skedde i stället i Jordanien.

Annons

Själv ser Abbasi en koppling mellan våldsdåden från millennieskiftet som skildras i hans film och den nuvarande situationen.

"Det är väldigt lätt att se den misogyni som vi försökte undersöka och som utkristalliseras i fallet som filmen är inspirerat av. För mig är det här en epokgörande händelse, det viktigaste som skett i Iran sedan revolutionen för 40 år sedan", säger Abbasi i ett pressmeddelande från festivalen.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons