Annons

Fest i folkmusikens tecken öppnar med historisk utställning

I helgen är det återigen dags för folkmusikfesten Ornungastämman. Dessutom blir det invigning av utställningen ”Musikarvet från Ornunga”.
– Projektet bygger på att fler ska få ta del av det som finns kvar, säger projektledaren Jenny Gustafsson.
Evenemang • Publicerad 13 augusti 2021 • Uppdaterad 23 augusti 2021
Projektledaren Jenny Gustafsson och snickaren Peter Fredriksson står i den nybyggda utställningssalen där ”Musikarvet från Ornunga” visas. Här kan man lära sig om folkmusikens historia och spelmannen Johan Albert Pettersson.
Projektledaren Jenny Gustafsson och snickaren Peter Fredriksson står i den nybyggda utställningssalen där ”Musikarvet från Ornunga” visas. Här kan man lära sig om folkmusikens historia och spelmannen Johan Albert Pettersson.Foto: Per-Anders Pettersson

Sydöst om Vårgårda ligger kyrkbyn Ornunga. Sedan 2013 arrangerar Svältornas Fornminnesförening och Västergötlands Spelmansförbund en helg med folkmusik i fokus. På fredagen börjar festivalen Ornungastämman återigen. Det här året blir det även invigning av utställningen ”Musikarvet från Ornunga” för första gången.

– Utställningen bygger på folkmusiken, spelmännen och sångerskorna från Ornunga med omnejd. 1929 kom en folkmusikinsamlare hit och skrev ner melodier som en spelman här i byn, Johan Albert Pettersson, spelade på sin fiol. Utan de här upptäckterna hade musiken kanske försvunnit, säger projektledaren Jenny Gustafsson.

Annons

Utställningen och Ornungastämman äger rum vid hembygdsgården intill Ornunga gamla kyrka, och vissa aktiviteter är runt omkring området. Peter Fredriksson jobbar som snickare och ligger bakom ombyggnaden av utställningssalen som tidigare var ett kök. Tillsammans med personer från Svältornas Fornminnesförening rev man ut diskbänken, tak och väggar och hittade gamla timmerväggar som man låtit bevara.

– Sedan satte vi upp lampor och ljus, och har fixat och donat. Det är väldigt roligt att bygga om rum, säger han.

Jenny Gustafsson menar att det är viktigt med utställningen för att en bredare publik ska få ta del av kulturarvet, som många kan ha tappat kontakten med under många år.

– Förr i tiden var det här en rik musikalisk bygd med många spelmän runtomkring. Projektet bygger på att fler ska få ta del av det som finns kvar, säger hon.

”De (ungdomarna) är en viktig del av Ornungastämman och har en central roll här”
Jenny Gustafsson

Jenny Gustafsson startade festivalen Ornungastämman tillsammans med Sabina Henriksson när hon flyttade hem från Norge 2013. Hon berättar att många slöt upp redan från starten, och sedan dess har folkmusikintresserade från bland annat Sverige, Norge, Danmark och Tyskland gästat evenemanget.

– Folk kommer hit och jammar tillsammans med sina instrument. De tältar, bor i husvagnar eller på Simonsgården. Det här året har vi en rad coronaanpassade vandringskonserter och konserter, säger hon.

Utöver det kommer man kunna gå på en musikalisk tipspromenad och lyssna på ungdomarna i musikgruppen Västra Låtverkstan. De är en del av konsertprogrammet och ungdomarna som spelar är mellan 14 och 20 år, och kommer från hela regionen.

– Vi har en stor ungdomsverksamhet här. I vanliga fall brukar vi ha runt 80 ungdomar som är förband till huvudakten, men det går ju inte nu på grund av corona. De är en viktig del av Ornungastämman och har en central roll här, säger Jenny Gustafsson.

Inför årets folkmusikfest är elva ungdomar från Västra Låtverkstan på plats för genrep. Två av dem är Elsa Ek från Örby och Filip Rask från Ulricehamn, som båda spelar fiol.

– Vi har inte kunnat repa så mycket men har gjort några digitala försök. Men det ska bli jättekul, och det jag gillar med folkmusik är att vi gör musiken tillsammans, säger Filip Rask, som spelat fiol i tio år.

Annons

Elsa Ek är också en van violinist. Hon har spelat instrumentet i snart 13 år, och har bestämt sig för att tälta under Ornungastämman.

– Jag älskar gemenskapen som finns här, och i folkmusiken, säger hon.

Förra året sände Ornungastämman live från konserterna på bt.se. Bland annat från en flotte i Ornungasjön vid Gåsavikens badplats med publiken utspridd på stranden och i båtar.

Även det här året sänds två konserter på bt.se, en på fredag med start klockan 21.00 och en på lördag klockan 20.00.

Fakta

Ornungastämman 2021

Plats: Ornunga

Datum: 13-15 augusti

Aktiv sedan: 2013

Arrangeras av: Svältornas Fornminnesförening och Västergötlands Spelmansförbund

Aktiviteter på schemat: Vandrande kulningskurs, konserten ”Röster & rop” med Albin Myrin som förband, musikalisk tipspromenad för hela familjen, två olika vandringskonserter och konsert med musikgruppen ”Groupa” med Annie Engvall som förband.

Annika von SydowSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons