GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Fem spännande vårdebutanter

Bokvåren är i gång! Litteraturredaktör Lisa Marques Jagemark har listat fem spännande svenska debutanter att lägga till på vårens läslista. Det handlar bland annat om vården, familjeband och att höra hemma. Utan inbördes ordning:
Litteratur • Publicerad 21 januari 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Frans Wachtmeister - ”Territoriella anspråk”
Frans Wachtmeister - ”Territoriella anspråk”

1. Frans Wachtmeister: Territoriella anspråk. Ellerströms förlag.

Utkommer: februari

”Territoriella anspråk” handlar om att försöka bli ett med ett annat land än det man är född i. Frans Wachtmeister, som själv bor i Tokyo, skriver om Hans och Weiss som åker på studieresa till Kyushu och möter den desillusionerande japanska vildmarken.

Andrev Walden - ”Jävla karlar”
Andrev Walden - ”Jävla karlar”

2. Andrev Walden: Jävla karlar. Polaris förlag.

Utkommer: april

Populäre kolumnisten och ledarskribenten Andrev Walden debuterar som författare i vår. ”Jävla karlar” är en roman om en pojke (vid namn Andrev) som har sju pappor på sju år. Det blir intressant att se om Walden kan översätta sin underfundigt roliga krönikestil till romanform.

Emilia Aalto - ”När bror dör”
Emilia Aalto - ”När bror dör”

3. Emilia Aalto: När bror dör. Wahlström & Widstrand förlag.

Utkommer: februari

Emilia Aaltos poetiska självbiografiska debut handlar om de som faller mellan stolarna i vården, att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa och beroendesjukdom, och att vilja skildra en älskad bror.

Thella Johnson - ”Fred”
Thella Johnson - ”Fred”

4. Thella Johnson: Fred. Norstedts.

Utkommer: mars

Det ska bli spännande att se om Thella Johnson lyckas överföra de teman hon så skickligt skildrar som journalist (krig, fred och allt däremellan) till fiktion i debutromanen om en familj med förgreningar på båda sidor om Östersjön.

Maria grudemo El Hayek & Viktor Johansson - ”Ring soc!”
Maria grudemo El Hayek & Viktor Johansson - ”Ring soc!”

5. Maria Grudemo El Hayek & Viktor Johansson: Ring soc! Modernista.

Utkommer: mars

Debutanten Maria Grudemo El Hayek har skrivit ”Ring soc!” tillsammans med Viktor Johansson, som tog emot Borås Tidnings debutantpris 2008. En berättelse om gravida Malin som måste flytta ur sin bil, om mötet mellan egenheter och myndigheter.

Lisa Marques JagemarkSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.