1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Farväl, Falkenberg – och på återseende

Varför är allt så tyst? Före detta BT-fotografen Jerker Andersson visar ett stängt – och ofrivilligt samtida – Falkenberg. Recensenten Agnes Brusk Jahn fascineras och känner igen sig.
images5 bilder
enlarge

Domicile

Fotobok
Av: Jerker Andersson
Förlag: Jerker Anderssons Förlag

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Fotografen Jerker Anderssons bok ”Domicile” är en tidsvandring i hans uppväxtområde i Falkenberg. Han levde där mellan åren 1966 och 1976 och bilderna är tagna mellan 2006 och 2016. Andersson har tidigare bland annat gett ut fotoboksserien ”Phone diary”, vilket också var en kringresande utställning som landade på Rydals museum våren 2019.

Det är märkligt. Trots att bilderna i boken är i gråskala och öde – en järnväg i skogen, små bostadshus i villaområden, så känner jag trygghet när jag betraktar dem. Kanske för att Falkenberg och Kinna, där jag själv växte upp, inte ter sig allt för olika. Nedklottrade elskåp och flaggor på svaj. Bruna tegelvillor på rad. Häckar och altaner med vita plastmöbler. Paraboler och trästaket. Och i slutet, den falkenbergska kusten. I slutet av boken berättar Jerker Andersson också om området, det nedlagda järnvägsspåret och varför en tallskog anlades i öster.

Ur serien Domicile.
Foto: Jerker Andersson

Det är vid första anblick en modest – men icke desto mindre vacker – fotobok, kanske för dess mjuka gråskala som får allt att se lite ut som att man tittar på det precis efter att ha vaknat, innan man har hunnit gnugga sig ordentligt i ögonen så allt känns fortfarande lite, lite suddigt. Den ämnar redogöra den långsamma förändringen från det kollektivistiska till det individualistiska, och när man betraktar bilderna lite närmre blir det tydligt. Som när människor byggde de tidigare förbjudna staketen mellan sina tomter och därmed tydligt begränsade dem. Jag tänker på historier jag hört om konflikter grannar emellan kring huruvida ett staket inskränker på den andres tomt eller inte. Jerker Anderssons foton visar denna förändring lika lugnt och stilla som den skett.

quote
Vissa av tomterna på Jerker Anderssons bilder har så höga häckar att det enda som går att skönja på huset där bakom är taket.

Det syns inte en enda människa. Ofrivilligt tidsenligt, nu när covid-19 får oss att stanna inne och ta än mer avstånd från varandra än innan. Men i det här fallet blir det också talande för den sociala distansering som skett i vardagen även innan coronavirusets intåg. Artiga tystnader mellan främlingar på busshållplatser och vänlighet nästan som en motsats till gästvänlighet. Att bygga ett staket för att kunna vinka till någon på andra sidan, men utan att öppna upp och släppa in varandra. Vissa av tomterna på Jerker Anderssons bilder har så höga häckar att det enda som går att skönja på huset där bakom är taket.

Ibland blir jag nästan provocerad när jag bläddrar bland fotona – de bruna tegelvillorna tycks ju aldrig ta slut. Villakvarterens eviga limbo.

Läs mer

Kind

Svenljungapolitikernas fred är över: ”Demokratin är så pass viktig”

Nästa gång det blir sammanträde i kommunfullmäktige är det fritt fram för debatt igen.

Borås

Länsstyrelsens larm: Allt fler unga riskerar drabbas av covid-19

Ur rapporten: ”Vi kan bara hoppas att föregående helg inte upprepar sig”.

Borås

Boråsbutiken vann miljoner på Lotto – så firar de vinsten: ”Jag är grymt glad”

Fem spelare får dela på 12 miljoner – tillsammans med Ica-butiken.

Borås

Misstänkt tjuvduo påkommen – stal vid renovering

Båda är nu anhållna.

Kind

Planen för rasade bron: ”Har det varit annan trafik också?”

”Vad jag kan se på bilder så är det brofundamentet som har rasat ihop”

Näringsliv

Han är Gekås nye vd: ”Köpte min första cd-skiva här”

Är idag vd på matvarukedja. Styrelseordföranden om rekryteringen: ”Imponerande”