unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Fartfylld familjefilm med blicken mot samtiden

Elaka oljepampar mot håriga miljöaktivister. ”Familjen Bigfoot” är ekomedveten, fartfylld barnfilm med lillebrorskomplex och kantigt artikulerade budskap.
Pappa Bigfoot drar till Alaska och blir miljökämpe i ”Familjen Bigfoot”.
Pappa Bigfoot drar till Alaska och blir miljökämpe i ”Familjen Bigfoot”.
Foto: Scanbox Entertainment

Familjefilm

Familjen Bigfoot

btbtbtbtbt
Röster: Jan Johansen, Grim Lohman m fl
Regi: Jeremy Gegruson & Ben Stassen

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

En liten kanin med jagad blick flyr genom snötäckta bergslandskap under en norrskensflammande natthimmel. Scenen påminner om de numera klassiska ”Ice age”-filmerna. Hack i häl följer en frustande varg med glödande ögon. Just som rovdjuret skall sätta tänderna i sitt byte får det syn på något utanför bild som får honom att hejda sig och yla sorgset mot skyn.

På detta intresseväckande vis börjar den franskbelgiska datoranimationen ”Familjen Bigfoot”, uppföljare till ”Bigfoot Junior” från 2017. Huvudperson är tonårige Adam vars pappa är en numera världsberömd Bigfoot. Trots mängder av lukrativa förslag vill fadern använda sin håriga influencer-status till att förändra världen. Då får han ett desperat brev från en ideell förening som larmar om hotande miljöförstöring i natursköna Alaska.

Den expositionstyngda upptakten till de stundande strapatserna lyder ordagrant så här: ”Regeringen har just gett oljebolaget Xtrakt tillåtelse att utvinna olja ur vårt största naturreservat. Xtrakt fick tillståndet för att de övertygade regeringen om att deras utvinning hade låg miljöpåverkan. Vi tror att bolaget ljuger och att de äventyrar det här fantastiska ekosystemet.”

”Familjen Bigfoot” har ett lovvärt men kantigt artikulerat budskap som kan sammanfattas med att olja är smutsigt och oljebolag är avskum.
”Familjen Bigfoot” har ett lovvärt men kantigt artikulerat budskap som kan sammanfattas med att olja är smutsigt och oljebolag är avskum.
Foto: Scanbox Entertainment
quote
Som filmupplevelse är den fartfylld med funktionella visuella kvaliteter, men lider av tydligt lillebrorskomplex. Jämte genre-giganter som Pixar och Disney förhåller den sig ungefär som lokalteve gentemot HBO.

Just där känns det som att manuset är skrivet av en Greenpeace-aktivist avsett för baksidan på ett mjölkpaket. Filmens skurk är en ondsint oljepamp som får J. R. Ewing att framstå som antikapitalistisk filantrop, dolt bakom en fejkad hippie-fasad och lögner om ”grön olja”.

Med sitt miljöperspektiv, sociala medier-medvetenhet och ’fake news’- kommentarer har ”Familjen Bigfoot” blicken mot samtiden (eller möjligen mot ökad filmstödspotential). Som filmupplevelse är den fartfylld med funktionella visuella kvaliteter, men lider av tydligt lillebrorskomplex. Jämte genre-giganter som Pixar och Disney förhåller den sig ungefär som lokalteve gentemot HBO.

Filmens lovvärda men kantigt artikulerade budskap kan sammanfattas med att olja är smutsigt och oljebolag är avskum. För all del, men idag krävs ändå mer av form, innehåll och generationsöverskridande tilltal för att på allvar kunna hävda sig i den benhårda barnfilmskonkurrensen.