Kultur

Fantasieggande om hur parkkulturen utvecklats i Borås

bokrecension Artikeln publicerades
Åke Johansson avled i våras men hans verk lever kvar.
Foto: Bengt Lagerstedt
Åke Johansson avled i våras men hans verk lever kvar.

I en skift dokumenterar förre stadsträdgårdsmästaren Åke Johansson hur parkerna i Borås utvecklades under 1900-talets första decennier. Peter Grönborg har läst.

Parkkulturen 1900–1933

Bokrecension

Författare: Åke Johansson

Förlag: LH Tryck

När förre stadsträdgårdsmästaren Åke Johansson avled tidigare i år lämnade han en text efter sig. Den har nu tryckts under titeln ”Parkkulturen 1900–1933”.

Skriften befattar sig med den tid då Gustaf Ericsson tjänstgjorde som stadsträdgårdsmästare i Borås. Det var en expansiv period för parkerna, särskilt som Ramnaparken etablerades. Där sprudlade det verkligen av liv, särskilt som den fungerade som nöjespark, med nationellt ryktbara artister som återkommande gäster.

Åke Johansson lyfter även fram Stadsparkens och andra, mindre parkers framväxt. Betydelsen av trädplanteringar i centrum framhålles. Men inte enbart växtlivets värden betonas, utan även offentliga byggnaders centrala funktioner.

I den 80-sidiga skriften citeras ofta politiska protokoll och andra myndighetsdokument, vilket ger en intressant inblick i hur de styrande i staden såg på utvecklingen.

En färja på Ramnasjön kunde 1911 ta 60 passagerare

Det rör sig om en redovisning i notisform, gärna i anslutning till bilder. Den nyktra, faktabaserade dokumentationen sätter dock fantasin i rörelse.

En färja på Ramnasjön kunde 1911 ta 60 passagerare; den exotiska påfågeln Janne väckte stort intresse i fågelkolonin vid 1920-talets mitt, och så vidare. De inköpslistor som publiceras ger med sin torra saklighet en uppfattning om civilisationsprocessens olika stadier.

Visst saknas ibland en löpande, sammanhållen text, med kommentarer från författaren. De väl formade textfragmenten förmår ändå att ge väl så allsidiga vyer över parklivet i Borås vid 1900-talets början.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.