1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fanny och Alexander – Mäktigt och minnesvärt äventyr

Eva Bergmans uppsättning av ”Fanny och Alexander” på Göteborgs stadsteater är ett mäktigt och minnesvärt teateräventyr.
”Fanny och Alexander” är ett mäktigt och minnesvärt teateräventyr. Se den.
Foto: OLA KJELBYE

Bättre än så här kan det nog inte bli på teatern. Eva Bergmans uppsättning av Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander” är ett strålande skådespel från början till slut. Det man först fäster sig vid är hur Eva Berman i sin regi lyfter fram den dimension av hot och fara som smyger sig in och läcker ut ur familjens Ekdahls hejdundrande julfirande.

Runt den lilla värld som familjen trivs i och omhuldar, fylld av värme, förtrolighet och fantasteri, ruvar den ondskefulla stora värld, där biskop Vergérus får gestalta det han kallar verkligheten, kärv och krävande, straffande, långsint och fruktansvärd i sitt skoningslösa sanningskrav.

quote
Varje skådespelare får komma till sin rätt, ges utrymme att göra en fulltonig gestaltning

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Det är lätt att förstå hur skådespelare älskade att medverka i Ingmar Bergmans filmer när man här på scen upplever hur varje skådespelare får komma till sin rätt, ges utrymme att göra en fulltonig gestaltning, även om karaktärerna kan vara småsinta, elaka, tarvliga – men också generösa, lekfulla och spännande.

Som, alla vet som sett filmen om Fanny och Alexander rör sig handlingen från ett sjudande julfirande med släkten Ekdahl, över den tragedi då teaterdirektören Oscar Ekdahl faller ihop på scenen och avlider, varpå hans änka Emelie, mor till Fanny och Alexander, gifter sig med biskopen Vergérus och flyttar in hos honom.

När det sker dras de röda och lila ridåerna som ramat in scenen undan, och byts mot ett sjukt grönvitt och naket scenrum, där Jakob Eklund får excellera i sin roll som Vergérus, med en salvelsefullt vibrerande sadism, en bild av Bergmans hämnande gud som sätter skräck i människorna, och mest förstås, i barnen.

quote
Pjäsen, liksom filmen, är också en kärleksförklaring till teatern, konsten, fantasin och drömmen.

Pjäsen, liksom filmen, är också en kärleksförklaring till teatern, konsten, fantasin och drömmen. Den går djupt in i frågorna om livets villkor, den utmanar både föreställningen om rätten till det världsfrånvända lilla livet som skyldigheten, om den nu föreligger, att underkasta sig en obegriplig guds stränga lagar.

Eva Bergman har flyttat fram handlingen i tiden, så att den nu utspelar sig i 1930-talet, vilket innebär att bortvändheten från den påträngande yttre världen framstår som alltmer bräcklig då nazismens uppmarsch har börjat. Även om grundtonen mot pjäsens slut blir ljus då Carina Boberg, härlig som familjens kvinnliga överhuvud, läser de inledande raderna i Strindbergs ”Ett drömspel”, och fastnar på orden allt är möjligt. Och visst, nu ska Ekdahls teater åter spela. Världen ska åter förtrollas.

Det här är en stor uppsättning, och skådespelarna är många. Mia Höglund-Melin har en tung roll som Emelie, som slits mellan lojaliteten mot sin alltmer skruvade make, som slår hennes barn och terroriserar både dem och henne med sin olidliga självrättfärdighet och sina bisarra renhetskrav. Lars Väringer gör en fin Isak Jacobi, och den antisemitism som också idag gör sig gällande framstår som just så föraktlig som den är. Carina M Johansson som syster till biskop Vergérus får till en karaktär som i sin låsta köld kan frysa en publik.

”Fanny och Alexander” är ett mäktigt och minnesvärt teateräventyr. Se den.

Läs mer

Borås

Misstanken: Spelade bort andras miljoner – levde själv i lyx

Nu ställs den 32-årige boråsaren inför rätta.

Corona i Sjuhärad

Nya beslutet: Daglig verksamhet i Borås öppnar igen

”Smittspridningen har minskat och många brukare mår inte bra”

Nyheter

Olycka: Flera bilar i krock med älg

Två förare ska befunnits sig i den ena bilen och ensam förare i den andra.

Borås

Pojke skadad efter knivslagsmål på Norrby – ingen gripen

✓ 20-tal ungdomar i knivslagsmål ✓ Förda till Säs ✓ Stor polisinsats

Borås

Borås: Grävmaskin slog i bro på R40 – långa köer

Olyckan skedde vid Hultamotet.

Sport

Elfsborg hämtade ikapp underläge: ”Fick en utskällning”

Elfsborg mot Sirius slutade 3–3.