unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Fängslande uppföljare av Ya Gyasi

Ya Gyasis uppföljare till världsuccén ”Vända hem” är spretigare, men ändå läsvärd, tycker recensenten Lisa M Jagemark.
Ya Gyasi uppmärksammade stort för sin debutroman ”Vända hem”.
Ya Gyasi uppmärksammade stort för sin debutroman ”Vända hem”.
Foto: Peter Hurley/The Vilcek Foundation

Roman

Inte av denna världen

Författare: Yaa Gyasi
Förlag: Norstedts
Översättning: Inger Johansson

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Gifty ägnar sina dagar åt avancerad neurovetenskaplig forskning på möss, där hon försöker se hur deras hjärnor reagerar på beroende. Samtidigt ligger hennes deprimerade mamma i ett mörkt rum hemma i lägenheten, brodern Nana på kyrkogården, och pappa ”Chin Chin-mannen” lämnade dem och återvände till Ghana för många år sedan.

Yaa Gyasi debuterade med fantastiska ”Vända hem”, som också den handlar om familjeband, emigration och rasism. Det är svårt att släppa nytt efter en internationell succé, men Gyasi lyckas nästan möta alla mina högt ställda förväntningar.

Det tar ett tag att komma in i ”Inte av denna världen”, som är spretigare och långsammare än debuten, men snart är jag lika fängslad av Yaa Gyasis fascinerande huvudpersoner som förut.

quote
Barnets blick blir ännu mer påtaglig när den kontrasteras mot akademikerns, och akademikerns drivkrafter skarpare när de delar kapitel med barndomens små och stora trauman.

Parallellen mellan Giftys forskning och hennes uppväxt i det segregerade, fattiga Alabama är (med största sannolikhet medvetet) tydlig. Djurförsök, forskningsartiklar och doktorandvardag varvas med återblickar till barndomen och Giftys tankar kring Gud, bildning och relationen med mamman. Kronologin är flytande, tempot är dröjande.

Men bit för bit nystas händelserna upp – Nanas idrottskarriär och missbruk, mammans djupa depression och Giftys uppväxt mitt i bibelbältet. Barnets blick blir ännu mer påtaglig när den kontrasteras mot akademikerns, och akademikerns drivkrafter skarpare när de delar kapitel med barndomens små och stora trauman.

Det är sorgligt, absolut, men inte utan ljusglimtar av förståelse, styrka och tålamod.