GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Familjer kommer och går – men gårdstomten består

Malin Erikssons tjugofemte barnbok är en spännande berättelse där vår samtid möter folktrons värld. Eva Wahlström har läst.
Malin Eriksson Sjögärd.
Malin Eriksson Sjögärd.
Foto: Opal förlag

Kapitelbok

Kattvännen

Författare: Malin Eriksson
Illustrationer: Lina Blixt
Förlag: Opal

Malin Eriksson Sjögärd har tidigare mest skrivit hästböcker.

Lo i ”Kattvännen” är inte glad åt de förändringar som skakar om hans tillvaro. Hans (om det nu är en kille, vilket jag väljer att läsa det som) mamma har skaffat en ny livspartner och de har gått och köpt en gammal skola i Törerud där de tänker starta ett pensionat. Folket i bygden är misstänksamma mot nykomlingarna och därtill besvikna på att den gamla skolan lagts ner. Det är således inte bara praktiska bestyr som de har att stå i. Genast händer mystiska saker i skolhuset. Fler saker än vad som rimligtvis kan vara en slump…

"Läsaren får följa Los tillvaro i familjen och ut i folktrons skogar. Han får möta onda och goda både tomtar och människor."

Den ende som inte verkar vara fientligt inställd är den märklige lille gubben Ove. Han som pratar så konstigt och bor med 48 katter. Lo, Ove och katterna blir vänner. Berättelsen pendlar mellan det vardagliga och det mystiska. Vad är det att vara människa? Och kan man vara ett blandväsen? Det visar sig att Ove ursprungligen är en tomte som ville vara människa. När han tog steget att leva som människa förlorade han sina magiska krafter och blev utstött från tomtegemenskapen. Nu är han varken tomte eller människa fullt ut i ett vanskligt ingenmansland.

Läsaren får följa Los tillvaro i familjen och ut i folktrons skogar. Han får möta onda och goda både tomtar och människor. Gårdstomten tillhör som namnet säger tomten, husets byggplats, där han vakar över djur och människor. Familjer kommer och går men tomten består, om man håller sig väl med honom och sköter sig. I den här berättelsen blir han symbolen för ett liv med respekt för djur och natur. Och det är en ruskigt spännande bok!

Malin Eriksson Sjögärd Kattvännen Foto: Opal förlag
Malin Eriksson Sjögärd Kattvännen Foto: Opal förlag

Läs mer