1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fåfäng jakt på sanningen i ”Allt jag inte minns”

En bil står totalkvaddad mot ett träd. En ung man hänger över ratten. Säkerhetsbältet är på, men det har inte räddat hans liv.
Hur har det gått till? Är det självmord? I så fall varför?
Pablo Leiva Wenger, Armand Mirpour och Siham Shurafa spelar huvudrollerna i ”Allt jag inte minns”, vars första avsnitt sänds den 8 september.
Foto: Ola Kjelbye/SVT
btbtbtbtbt

"Allt jag inte minns"

Genre: Drama
Premiär 8 september på SVT

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Upptakten till filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris roman ”Allt jag inte minns” för tankarna till en deckare, men likheterna upphör snart.

Samuels (Armand Mirpour) oväntade död chockar alla i omgivningen, inte minst hans mamma Gunilla (Pernilla August). När polisen antyder att det kan röra sig om självmord bestämmer hon sig för att ta reda på vad som har hänt under sonens sista tid i livet.

Modern söker upp Samuels bästa vän Vandad (Pablo Leiva Wenger), en missförstådd småfifflare som sitter på kåken. Han berättar om Samuel och om varför det gick som det gick.

En helt annan version av sonen och hans öde får Gunilla när hon pratar med Samuels stora kärlek Laide (Siham Shurafa), en advokat som han hade träffat på Migrationsverket där han jobbade.

I tillbakablickar växer bilden av Samuel fram. Han är full av energi och vill göra något anständigt och vettigt av sitt liv. Han är trött på byråkratin och på att se hur de asylsökande behandlas. Han bestämmer sig för att ta ett och annat ärende i egna händer.

Men bilden av Samuel blir aldrig riktigt skarp. Vem är han egentligen? Vad ser han i Vadad, som är svår att tycka om? Varför slarvar han bort sin kärlek? Vad döljer sig bakom hans välvilja och varma leende?

Får vi någonsin veta, nu när han är borta och bara lever kvar i andra människors minne?

Allt jag inte minns är en storslagen kärlekshistoria, ett infekterat triangeldrama, en studie i vår oförmåga att kommunicera med varandra och en skildring av ensamhet och själsligt lidande.

Det är inte lätt att göra film av Khemiris mångbottnade roman. Den består huvudsakligen av små fragment av flera olika personers berättelser om Samuel, som varvas och läggs till varandra.

Manusförfattaren Piotr Marciniak och regissören Beata Gårdeler har av nödvändighet tagit sig vissa friheter. Bland annat har de försett oss med en röd tråd genom serien genom att byta ut romanens diffust tecknade sanningssökande författare mot den påtagligt närvarande modern. Hennes sorg, våndor och känslor av skuld är lätta att känna igen sig i.

Marciniak och Gårdeler har försökt fånga stämningen i romanen och skapa lite mystik med stiliserade scener, dröjande närbilder och andligt/orientaliskt klingande musik.

Formen går inte alltid hand i hand med innehållet, ibland tar den över. Men med tanke på projektets svårighetsgrad är det mer än godkänt, även om tv-serien inte är lika lätt att ta till sig och lika gripande som romanen.

Läs mer

Mark

Sjuhärad: Mopeder i krock – två till sjukhus

Strax före klockan tolv på torsdagen kom det in ett larm till Sos om en trafikolycka på Hedevägen i Kinna. Både räddningstjänst och ambulans kallades till platsen.

Nyheter

I natt: En anhållen för mordbrand – kastade upp brinnande föremål på balkong

Hotfull man slängde upp föremål på balkong som fattade eld.

Kultur

Vilma Snygg debuterar med dagboks-EP

Boråsartisten följer upp P4 Nästa-finalen med mer eget material.

Borås

Världsvan Norström lever i nuet: ”Det är budskapet”

Patrik Norström var inte säker på att han skulle uppleva årets midsommar.

Insändare

Debatt: Avloppsledningen i Öresjö – dra upp skiten

Att placera ett avloppsrör i en dricksvattentäkt var enligt insändarskribenten en mycket dålig idé.

Kultur

Åhaga klarar sig några månader till: ”Sen måste pengar in”

Åhaga sökte krisstöd hos Kulturrådet för en knapp miljon. Men de får bara drygt en tiondel av det sökta beloppet.