1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ett värdigt farväl från Avicii

Projektet är fantastiskt, musiken sådär. När Aviciis oavslutade album äntligen släpps så är det musikaliska resultatet tyvärr för ljummet.
Avicii.
Foto: Pressbild
btbtbtbtbt

Avicii

Album: TIM
Bolag: Universal
Genre: Pop

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

När Tim Bergling gick bort den 20 april 2018 var han i slutfasen av att färdigställa ett nytt album. Han lämnade efter sig en samling mer eller mindre färdiga låtar, men även anteckningar, mejlkonversationer och sms om hur musiken skulle låta. De låtskrivare som Tim samarbetade med på albumet tog vid för att slutföra låtarna och komma så nära hans vision som möjligt. Intäkterna från skivan går till stiftelsen Tim Bergling Foundation och de ändamål som den verkar för, bland annat förebyggande av psykisk ohälsa och suicid. Lanseringen av “TIM” är ett beundransvärt och storartat PR-projekt. Den 1-2 juni placerades sex stycken Avicii-installationer i kubform ut i Sydney, Tokyo, Stockholm, London, New York och Sao Paulo. När två Avicii-kuber i två olika städer aktiveras samtidigt så startar en förhandslyssning av det nya albumet. Initiativet är en hyllning till den kraft Aviciis musik har haft i att sammanföra människor världen över. Fans i olika delar av världen kommer kunna lyssna på det nya albumet tillsammans. Historierna, förväntningarna och omständigheterna kring “TIM” är lika uppmärksamhet som musiken i sig. Men i slutändan är det trots allt musiken som är det viktigaste.

Teamet/duon Vargas & Lagola (Vincent Pontare och Salem Al Fakir) ligger bakom mycket. Både när det kommer till låtskrivar-credits och produktion. Avicii hade alltid sparringpartners och bollplank. Joakim Berg från Kent, Chris Martin, hitmaskinen Joe Janiak och till och med Tom Petty står som medkompositörer.

Trots alla stora namn känns det förvånansvärt vattnigt och halvfärdigt. Det är ovisst hur många låtar som funnits att välja mellan och vi får såklart aldrig veta vilka som skulle ha hamnat på albumet om Avicii hade levt. Det blir för mjäkigt och lättsmält. Framför allt saknas EBM-pumpandet och intensiteten från Berglings paradnummer som ”Wake me up” och ”Waiting for love”. Det som gjorde honom till en megaartist och en popsmed av rang. Guldklimpar hittas här och där. Den cellodrivna versen i Imagine Dragons-samarbetet ”Heart upon my sleeve” är oerhört snygg. Inledande ”Peace of mind” är vemodigt popgodis. Avlutningen med den symbolisk laddade ”Fades away” är skivans starkaste spår med sorginkapslat vibrato från sångerskan Noonie Bao. “TIM” kommer tyvärr inte gå till historien som Aviciis magnum opus. Snarare som ett värdigt farväl med ljusglimtar där minnet finns kvar av en gigantisk musikexport med ett stort hjärta som fortsätter inspirera.

Läs mer

Sommarkrönika

Tänk att den fortfarande fungerar

”Ner i kartongen ska den inte igen.”

Nyheter

JUST NU: Haveri – flera populära appar har kraschat

Det är just nu störningar med strömningstjänsten Spotifys app, som inte kan öppnas i mobilen utan i stället direkt stängs av. På Twitter skriver Spotify att man undersöker problemet: "Något har gått snett och vi återkommer med information så fort vi kan."

Sport

Här är spelarbetygen efter förlängningsdramat

Elfsborg föll efter chanskavalkad mot IFK Göteborg i svenska cupen.

Herrljunga

Smittspårning pågår – covidsjuk arbetade i hemtjänsten: ”Oerhört nonchalant”

En person som arbetat inom hemtjänsten har bekräftats smittad. ”Det var en medveten handling”

17.45: Elfsborg–IFK Göteborg

Matchguide: Allt inför Elfsborgs cuprysare mot ärkerivalen

✓ Statistik på alla spelare ✓ BT:s tips ✓ Thelin: ”Det är vinna eller försvinna”

Kultur

Åhaga klarar sig några månader till: ”Sen måste pengar in”

Åhaga sökte krisstöd hos Kulturrådet för en knapp miljon. Men de får bara drygt en tiondel av det sökta beloppet.