Stefan Eklund: Ett debutantpris som fortsätter att spela en stor roll

I höst kommer sex vinnare av BT:s pris ut med nya böcker.
Stefan EklundSkicka e-post
Litteraturkrönika • Publicerad 20 maj 2023
Stefan Eklund
Detta är en personligt skriven text i Borås Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tomas Bannerhed fick Borås Tidnings Debutantpris 2012. Stefan Eklund ser nu elva bevis på att priset har spelat roll i svensk samtida litteratur.
Tomas Bannerhed fick Borås Tidnings Debutantpris 2012. Stefan Eklund ser nu elva bevis på att priset har spelat roll i svensk samtida litteratur.Foto: Anders Ylander

En bärande tanke när vi instiftade Borås Tidnings debutantpris för 23 år sedan var att juryn skulle hitta författare som vi trodde hade en betydande litterär framtid. Den höga prissumman (100 000 kronor då, 150 000 kronor nu) skulle ge en möjlighet att skriva en bok till efter debuten.

En titt på höstens utgivning tyder på att juryarbetet har varit framgångsrikt. Inte mindre än sex tidigare mottagare av debutantpriset utkommer med nya böcker i höst.

Häng med här:

Tomas Bannerheds debut ”Korparna” fick priset 2012. En av de absolut bästa debuterna svensk litteratur har sett och redan en klassiker. Hans andra roman, ”Lugnet” (2018), om ensamhet och manlighet, gjorde också stort intryck. Slutet på den romanen glömmer man inte i första taget (nej, jag avslöjar det inte, läs!). Bannerhed har även gjort sig känd som en finstämd skildrare av fåglar och natur, och i höst kommer ”Hemma vid myren” (Weyler), en samling av hans bästa naturtexter.

Ida Börjel fick priset 2005 för diktsamlingen ”Sond” och har sedan dess utvecklats till en av de mest gränsöverskridande och slagkraftiga poeter vi har. ”Ma” (2014) är en personlig favorit om moderskap, sorg och en samtid som har spårat ur. I höst kommer samlingen ”Omsorgslabyrinten” (Albert Bonniers). En lovande titel, tycker vi som läser Ida Börjel…

Jonas Hassen Khemiris succédebut ”Ett öga rött” fick priset 2004 och han har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges mest uppburna författare (dessutom framgångsrik dramatiker), som även har slagit igenom internationellt. Senaste romanen, ”Pappaklausulen” innehöll flera khemiriska kännetecken; det flödande uppfinningsrika språket och de starka smärtpunkterna. Höstens roman heter ”Systrarna” (Albert Bonniers) och kommer att vara en av de utgivningar de talas mest om.

Johan Kling fick priset 2014 för den sorgmodiga romanen ”Människor helt utan betydelse”, en stockholmsskildring och flanörroman med starka existentiella inslag, i en slags stockholmsk Hjalmar Söderberg-tradition. Senaste romanen ”Lycka” (2019) var en läsvärd skildring av ensamhet och kärlekslängtan. Höstens roman ”Repris” (Natur & Kultur) sägs vara en uppväxtskildring med självbiografiska inslag i rik Östermalm-miljö. Något att se fram emot!

Agnes Lidbeck slog igenom stort med debutromanen ”Finna sig”, som också fick BT:s pris 2018. Romanens undersökning av samtida kvinnoroller blev både hyllad och diskuterad. Efter debuten har Agnes Lindbeck etablerat sig som en ofta närvarande röst i den samtida litteraturen, och debatten om den. Höstens roman ”All min kärlek” (Norstedts) är enligt förlaget ”en emotionell thriller som skildrar borgerligheten inifrån”. Den kommer säkert inte att gå obemärkt förbi.

Sara Mannheimer fick priset 2009 för romanen ”Reglerna”, en säregen berättelse, formsäker och drabbande, om en kvinnas komplicerade regelsystem, upprättat för att reda ut livet. De två följande romanerna ”Handlingen” (2011) och ”Urskilja oss” (2016) är likaledes oerhört intressanta och litterärt fullgångna, läsupplevelser man inte glömmer i första taget. Jag ser mycket fram emot höstens utgivning, romanen ”Tvivlet”, som sägs handla om ett religiöst sökande och en uppslitande relation.

”Så där har ni elva bra lästips. Men också – jag skryter nu, jag vet – elva bevis för att Borås Tidnings Debutantpris har spelat en viktig roll i svenska samtida litteratur.”

Som vi tidigare har berättat kommer redan i dagarna dessutom vinnaren av 2021 års pris för diktsamlingen ”Pur”, poeten Erik Lindman Mata, ut med sin första roman, ”Svenska äpplen och äventyr” (Nirstedt). Jag läser den nu, den är mycket egensinnig och mångbottnad (recensionen är på gång…). Och i juni kommer den mycket intressanta poeten och vinnaren av 2011 års pris, Helena Österlund med diktsamlingen ”Ordet och färgerna”, ut med nya dikter, ”Om det fanns en plats som var min” (Nirstedt).

Bland alla nominerade författare som gästat Borås utan att vinna finns också många fina författarskap. I höst fortsätter det även på den fronten med böcker av intressanta namn som Elise Karlsson, Annika Norlin och Isabelle Ståhl.

Så där har ni elva bra lästips. Men också – jag skryter nu, jag vet – elva bevis för att Borås Tidnings Debutantpris har spelat en viktig roll i svenska samtida litteratur, precis som tanken var när vi startade 2001.

Agnes Lidbeck.
Agnes Lidbeck.Foto: Kajsa Göransson
Johan Kling.
Johan Kling.Foto: Victor Gårdsäter
Jonas Hassen Khemiri.
Jonas Hassen Khemiri.Foto: Pierre Björk
Tomas Bannerhed.
Tomas Bannerhed.Foto: Sofia Runarsdotter
Sara Mannheimer.
Sara Mannheimer.Foto: Thomas Wågström
Ida Börjel.
Ida Börjel.Foto: Daniel Wester