unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Sjuhäradarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

En spegelvägg för en osäker sökare

Monologföreställningen av Jenny Jägerfelds ”Blixtra, spraka, blända!” är bättre på att förmedla skratten än svärtan, tycker Bella Stenberg.
”Blixtra, spraka, blända!” på Folkteatern är den första uppsättningen baserad på Augustprisade Jenny Jägerfelds verk.
”Blixtra, spraka, blända!” på Folkteatern är den första uppsättningen baserad på Augustprisade Jenny Jägerfelds verk.
Foto: Bella Oldenqvist

Teater

Blixtra, spraka, blända!

Plats: Folkteatern, Göteborg
Av: Manda Stenström, fritt efter en bok av Jenny Jägerfeld
Regi: Emma Roswall
Medverkande: Emma Österlöf
Scenografi: Jenny Kronberg
Kostymdesign: Ellen Dynebrink
Kompositör: Tora Vinter
Ljusdesign: Bella Oldenqvist

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på bt.se, appen MinBT och e-tidning alla dagar. 3 månader för endast 99 kr! (ord pris 597 kr)

Penny Löwe är omåttlig och omättlig. Faktiskt rätt outhärdlig. I alla fall i Jenny Jägerfelds romanförlaga. I scenmonologen blir hon mer av en osäker sökare, en följare. Penny är också den yngsta författare som någonsin vunnit Augustpriset. Hon har dessutom otur med folks kameror, som alltid råkar finnas i närheten när hon gör något dumt. Klart att det leder till skrivkramp när alla kräver en ny bok.

Emma Österlöfs scenrum består av en spegelvägg och klädställningar. På väggspegeln finns romanbyggets stolpar redan nedskrivna: början, vändpunkt/problem, klimax/slutscen. Allt eftersom fyller hon på med händelser. London. 2:a med tillhörande präktig pojkvän. En ambulans.

Penny är inte särskilt bra på att lajva normal. Eller på att fokusera. I sitt rastlösa sökande efter en identitet och en ny roman träffar hon Lola, en ASMR-artist på Youtube. Vänskapen blir intensiv men självförbrännande och gränslös. I London bränner de hela bokförskottet på 250 000 kronor. Fast mest är det Lola som överskrider alla gränser. När Penny försöker säga nej går det sådär. Självinsikten växer ändå fram i samtidsytligheten.

Psykologen Jenny Jägerfeld (själv en Augustprisvinnare) blandar mästerligt humor och allvar i sina böcker. Dramatiseringen funkar bra, och Emma Österlöf är träffsäker i livskrisens irrvägar. Skratten blir många, men när det kommer till de svartare stunderna – och de är lika många – saknas djupet som också behövs.