En sista stor läsupplevelse från Kjell Espmark

I ”Hemfärd till glömskan” skriver Kjell Espmark med lyrisk elegans och djup insikt i människans väsen om hur vi hanterar insikten om den glömska som en gång omfattar oss alla. En läsupplevelse av rang.
Litteratur • Publicerad 18 mars 2023
Detta är en recension i Borås Tidning. En recension är en subjektiv bedömning av en företeelse eller ett verk.
Lyrik

Hemfärd till glömskan

Författare: Kjell Espmark

Förlag: Norstedts

Poeten, författaren och akademiledamoten Kjell Espmark avled 2022. ”Hemfärd till glömskan” är hans sista diktsamling.
Poeten, författaren och akademiledamoten Kjell Espmark avled 2022. ”Hemfärd till glömskan” är hans sista diktsamling.Foto: Cato Lein

Det finns inga luftpastejer i Kjell Espmarks poesi. Den är rak, tydlig, saklig och konkret. Ibland med ett stänk av jämtländsk kärvhet, stundom mycket vacker. I ”Hemfärd till glömskan” tar han upp ett av litteraturens och konstens mest klassiska ämnen, lite högtidligt benämnt förgängelsemotivet. Det handlar om hur vi hanterar det svårbemästrade faktum att vi en gång inte bara ska gå bort, utan också försvinna ur allt levande minne.

Kjell Espmark avled förra året. Han bör själv ha sett till att just denna samling dikter skulle bli hans slutord till världen. Den epitaf i ord han reser i slutet av en diktarbana som hör till de främsta i landet och också gjort honom till ett stort namn internationellt. Liksom andra stora diktare visar han också hur litteratur och konst av värde inte är uttryck för en nationell kultur, som vissa fårskalliga debattörer i dag vill hävda, utan ingår i ett historiskt sammanhang av beroenden och referenser som sträcker sig från historiens äldsta källor och utöver alla språkliga gränser.

Bokens titel, ”Hemfärd till glömskan” är ett citat från Paul Celan, tidigare använt av Hjalmar Gullberg. Motivkretsen i boken är rik, den når till den samiske mannen i sin klippgrav och följer en bellmansk sista överfart till det som en gång var Djurgården. I en annan resa över ett disigt sund reser Dante mot en insikt som står i strid med logiken i hans välordnade gudomliga komedi: ”De levandes värld är löst i töcknet / och den garanterade andra sidan / ingenting mer än drivande dimmor.”

”Sällsamt nog känns glömskan trygg” slutar en dikt. Vem håller med, vem håller mot?

Kjell Espmark - ”Hemfärd till glömskan”
Kjell Espmark - ”Hemfärd till glömskan”
Christian SwalanderSkicka e-post
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Borås Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.